The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 27/11/2012

Wound (2010)

Wound (2010)

David Blyth
Kate O'Rourke, Te Kaea Beri, Campbell Cooley, Sandy Lowe, Brendan Gregory, Ian Mune, Maggie Tarver, Chrystal Ash, Matt Easterbrook, Omar Al-Sobky, Andy Sophocleous, Christina...
Zie meer details
Susan is een getormenteerde vrouw op wie het seksueel misbruik van haar vader in haar tienerjaren een verpletterende impact hebben gehad.Een zwangerschap was hierdoor zelfs het gevolg al bleek de baby volgens haar moeder doodgeboren. Mentaal kan je ze allerminst de meest stabiele persoon noemen en aangezien ze van thuis uit werkt, brengt ze het overgrote deel van haar leven ook daar door. Op korte tijd verandert haar schamel bestaan echter in een werkelijke nachtmerrie. Wanneer plots haar vader op de stoep staat, aarzelt ze niet hem te vermoorden door ondermeer zijn geslachtsdeel wat in te korten. Echter komt de grootste ommekeer er wanneer Tanya aanklopt die beweert haar dochter te zijn.

Een iets grondigere duiding bij Wound is vereist aangezien niemand minder dan David Blyth er het scenario en de regie voor verzorgde. Blyth's Angel Mine uit 1980 deed al wat mensen fronsen, maar met Death Warmed Over (1984, ook Death Warmed Up genoemd) staat hij in de geschiedenisboeken der film vermeld als de eerste Nieuw-Zeelander die een splatterfilm realiseerde. Peter Jackson's Bad Taste zou pas drie jaar later op de wereld losgelaten worden. Narratief niet altijd even verstaanbaar en gratuite special effects, zo kan je beide films ongeveer beschrijven. Na jaren zonder noemenswaardigheden, of het zou de regie van enkele afleveringen van The Power Rangers moeten zijn, keert hij met Wound terug naar zijn bloederige 'roots'.

De film blijkt nogal moeilijk te doorworstelen aangezien bijna alle aspecten ervan té zijn. Wound is met momenten gewoonweg té moeilijk, té onverstaanbaar, té surreëel, té expliciet (al werden de visuele effecten ondanks het lage budget mooi verzorgd), té fel afgekeken en bovenal té symbolisch. Met een speelduur van 78 minuten is Blyth's comeback finaal een gigantische mindfuck waar zelfs David Lynch nog een puntje aan kan zuigen, maar ook die mindfuck is té. Als kijker begrijp je wel de basis van het plot, maar voor de rest blijf je met een bizarre gelaatsuitdrukking achter terwijl je de ene na de andere SM-scène moet incasseren.

Het grootste slachtoffer van dit alles is actrice Kate O'Rourke die de rol van Susan vertolkt. Hoewel ze werkelijk een genot is om naar te kijken, is al hetgeen wat rondom haar gebeurt van een dergelijk hoog wat-gebeurt-hier-toch gehalte dat dit haar prestatie deels naar beneden haalt. Jammer, want haar trieste en depressieve invulling is echt wel van een hoog niveau. Te Kaea Beri (Tanya) daarentegen loopt nogal verloren aangezien de invulling van haar personage te beperkt is om een touw aan vast te kunnen knopen. Wanneer je na afloop van een film niet eens zeker bent of je al dan niet moet twijfelen aan het feit dat of dit personage wel reëel was, is het moeilijk om ook dat aspect nog met de mantel der arthouse toe te dekken.

Wound is ondanks al het voorgaande wel degelijk bekijkbaar en met momenten absoluut aardig in beeld gebracht, maar is een bijzonder zware brok om door te slikken. Voor de liefhebbers van een psychedelische en pyscho-seksuele trip vol varkensmaskers moet dit weliswaar het summum zijn, de rest van ons blijft gewoon verdwaasd achter.Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...