The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 31/07/2011

Wake Wood (2011)

Wake Wood (2011)

David Keating
Eva Birthistle, Ella Connolly, Amelia Crowley, Aidan Gillen, Brian Gleeson, Dan Gordon, Ruth McCabe, Timothy Spall
Zie meer details
In 2008 kwam Hammer al eens om de hoek loeren met Beyond The Rave, een 20-delige webserie over vampiers in de Engelse underground party scène. Deze is al enige tijd beschikbaar op dvd, ook in speciale editie, enkel te bestellen bij Hammer zelf. 
Na Matt Reeves’ versie van Let the Right One In, de terugkeer van oud gediende Christopher Lee in The Resident en deze Wake Wood, kunnen we stellen dat de wederopstanding van de Hammer Studios definitief een feit is. Al moet ik er bij vermelden dat Wake Wood drie jaar op de plank heeft gelegen voor hij eindelijk het daglicht zag.
 
Louise en Patrick hebben onlangs hun dochter Alice verloren. Ze werd door een razende hond aan stukken gescheurd. Ze verhuizen naar het dorpje Wake Wood en trachten daar hun leven te hervatten. Patrick gaat terug aan de slag als veearts en Louise heropend er de plaatselijke apotheek. Op het eerste zicht lijkt alles rustig en normaal, maar op een gegeven moment ontdekt het koppel het geheim van de dorpsgemeenschap. Ze kunnen er door het uitvoeren van een bepaald ritueel, de doden terug tot leven brengen.
 
Qua stijl en sfeer ligt Wake Wood in de lijn van de retrohorror van de jaren '70. Films zoals Don't Look Now en The Wicker Man zijn hier nooit veraf en er is zelfs een gelijkaardige seksscene als in Nicolas Roeg’s klassieker, waar Julie Christie en Donald Sutherland echt van bil gingen. Maar de film deed me toch het meeste denken aan Stephen King's Pet Sematary, hoewel Dead and Buried er ook sterk tegenaan leunt. De beeldvoering van Chris Maris, de cinematograaf die ook al meewerkte aan de films Frostbitten en The Newsmakers, is bij momenten uitstekend. Vooral de scene in de regen waar de ouders het graf van hun dochter schenden is enorm knap in beeld gebracht.
 
De carrière van de Ierse regisseur David Keating kan je op één hand tellen, de man is de vijftig jaar al voorbij en heeft dus echt weinig op zijn palmares staan. De man maakte enkele docu's waaronder "KM64: Birth of a Skatepark", dat handelde over de bouw van een skatepark in Mexico. Wake Wood is eigenlijk nog maar zijn tweede langspeelfilm, zijn debuut The Last of the High Kings dateert al van in 1996 met met oa. Jared Leto, Gabriel Byrne, Christina Ricci en Catherine "What kind of a mother am I?" O'Hara. Het verhaal van Wake Wood heeft Keating samen met producer Brendan McCarthy neergepend, waarvan de laatste ook geldschieter bij Isolation en Dead Meat was. 
 

 
Eva Birthistle zien we als getraumatiseerde moeder Louise, die het moelijk heeft met het verwerkingsproces van haar verdriet. Haar kennen we nog uit The Children en het oncomfortabele Reverb. Aidan Gillen zullen de meeste mensen kennen als Tommy Carcetti uit The Wire, hier zien we hem als Patrick, de vader van Alice. Arthur die de wedergeboorten in goede banen tracht te leiden, wordt vertolkt door duizendpoot Timothy Spall, bekend van ondermeer de laatste Harry Potter films en speelde Winston Churchill in The King's Speech.
Wake Wood is een stap in de goede richting en is al meer “up the alley” van de oorspronkelijke Hammer Studios. Goedkoop, maar traditioneel sfeervol en beklijvend. Ik kijk al uit naar het aankomende The Woman In Black met Daniel Radcliffe in de hoofdrol.

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...