War of the Arrows (2011)
WOTA is een film die zich spiegelt aan klassieke avonturenfilms als EL Cid en Adventures of Robin Hood en de vergelijking makkelijk kan doorstaan. Net...
Piano Forest (2007)
Als we een anime bespreken in Home Cinema Junkie gaat het meestal om een sci-fi/actie-extravaganza met buitenproportionele verhaallijnen en buitensporige...
Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)
Ethan en zijn team worden verdacht van terrorisme op Russisch grondgebied en worden vogelvrij verklaard.  Opgejaagd door de halve wereld en terwijl nog...
Sand Sharks (2011)
Al sinds Blood Beach en Pirhana2: The Spawning, weten we dat je niet alleen moet oppassen in het water, maar evengoed door iets gegrepen kan worden terwijl...
Don't Be Afraid of the Dark (2010)
Niet bang van het donker zegt u? You will be, you...will...be.22/11/2011

The Troll Hunter (2010)

The Troll Hunter (2010)

aka Trolljegeren

aka Trolljegeren
André Řvredal
Otto Jespersen, Hans Morten Hansen, Tomas Alf Larsen, Johanna Mørck, Knut Nærum, Robert Stoltenberg, Glenn Erland Tosterud
Zie meer details
Thomas, Kalle en Johanna zijn drie filmstudenten die als opdracht een documentaire moeten maken over een lokale gebeurtenis. Boven aan hun lijstje staan de geheimzinnige moorden die een tijdje geleden op beren werden gepleegd. 
Ondanks het heersen van een jachtverbod daalde de populatie beren zienderogen. Genoeg stof dus om een docu over te schieten. Maar hoe dieper men echter op de zaken ingaat en graaft, hoe meer bizar de feiten worden. Een oude, grimmige man die ronddwaalt op de plaats van de feiten wordt hun hoofdverdachte. Wanneer ze hun stoute schoenen aantrekken en de man volgen, blijkt hij iets veel groter te bestrijden. De man, die Hans blijkt te noemen, is niets meer of minder dan een trollenjager. Voor de filmmakers is er meteen een nieuw uitgangspunt voor de documentaire en ze volgen Hans op zijn tocht. Maar is dit wel zo slim van hen?
 
'The Troll Hunter’ is een Noorse mockumentary in het genre van ‘The Blair Witch Project’, inclusief lost footage en shaky beelden. Het project is van André Øvredal die zowel de schrijver als regisseur is; dat hij ballen aan zijn lijf heeft, bewijst hij hier wel degelijk.
 

We hebben oorspronkelijk niet veel affiniteit met de Scandinavische mythes en legenden, maar daar gaat met deze film zeker verandering in komen. Het trollenconcept is namelijk een onverkend gegeven dat bijzonder interessante en originele cinema oplevert. Net zoals in ‘Rare Exports’ is het situeren van oude folklore in onze moderne tijd een bijzonder leuk idee.
 
In Noorwegen werd de film met succes onthaald. Hij werd er oa gelauwerd vanwege zijn grappig aspecten. Maar de film heeft veel meer in petto dan een verzameling grapjes. Ik ga hier niet overdrijven en beweren dat de film opgebouwd is uit diverse niveaus en iets heel belangrijk wil vertellen, toch kan Øvredal ons geboeid laten kijken tot de eindcredits.
Door de spectaculaire, sfeervolle tocht(van de bossen tot een steengroeve)en de evolutie van de personages, de originele ideeën die gepaard gaan met het ontmoeten en vangen van de legendarische wezens is Trolljegeren een magische film geworden. 
Wat daar mee aan helpt zijn de special effects en dat ondanks het beperkt budget. Ze zijn een streling voor het oog en mogen gerust als maatstaf gebruikt worden voor de hedendaagse monsterfilm. Alleen daarom zou je de film meteen nog een tweede keer opzetten. 

Het trio’s eerste ontmoeting met een fabelachtig wezen dat door een voorbij spurtende Hans wordt aangeduid als ‘Troool!’, is er eentje om niet meer te vergeten. Het doet denken aan de T-Rex scène uit Jurassic Park waarin de koninklijke hagedis het op een sprintje zet om de jeep te pakken te krijgen. Alleen zijn hier de mensen te voet en zit je door de manier van filmen echt middenin de actie. En ik weet niet waar ik me het liefst door zou laten pakken, een Rex of een grote geile trol?


 
Trollhunter ziet er uit als een film die geschoten is op een digitale handheld er normaal uit ziet. Problemen met het beeld die zich voordoen bij donkere scènes, zoals bvb noise en fletse kleuren,  zijn dan ook volledig te wijten aan de gebruikte camera’s en dus niet het gevolg van een inferieure transfer. Ga met hetzelfde materiaal filmen als wat Øvredal gebruikt en het resultaat zal erg gelijkaardig zijn. Maar we zitten ook niet meer in de bossen rond Burkittsville anno 1999 natuurlijk, filmapparatuur is er sindsdien enorm op vooruitgegaan. Zodoende zien de scènes in daglicht er echt wel goed uit. Het heeft uiteraard geen filmlook, maar dit is mooi scherp beeld waarin je veel details kan herkennen, met realistische kleuren en aanvaardbare zwart- en contrastwaarden. Volgens mij is Trollhunter op Blu as good as it gets.
 
Met het geluid wordt altijd een beetje gefoefeld in dit subgenre, anders zou het resultaat dikwijls nogal tam zijn. Eén man met een micro in een bos, overweldigend zou het niet worden. Dat is natuurlijk waar voor zowat ieder genre, maar hier telt dat dubbel. Het zijn net deze soundtracks die enorm getweakt worden, zodanig zelfs dat ze soms voor 50% van de filmervaring instaan(bvb bij Paranormal Activity). Ik beloof plechtig dat Trollhunter ook zou werken met een monotrack, de film is gewoon goed op zich, maar hij wordt bovendien ook nog eens vergezeld door een killer van een DTS-HD 5.1 track. Tijdens de dag blijft het bijzonder rustig, vooral achteraan, en krijg je voornamelijk dialoog en motorgeluid van Hans zijn “pimped-out for battle” terreinwagen te horen. Het is pas bij de avondscènes dat het veel ruimtelijker wordt. In overdrive gaan we pas als er trollen in de buurt zijn, dan lijkt het of de hel letterlijk losbarst. De eerste ontmoeting met een trol kan al tellen met bomen die rondom je omvallen en afknappen en de sub die de immense voetstappen van het gedrocht wil nabootsen. Maar waar je echt stil gaat van worden, mijn persoonlijke showstopper van het jaar trouwens, is de laatste jacht. Na een ongewone maar nagelbijtende achtervolging, waarbij de sub zich danig in het zweet heeft gewerkt, houdt de trol het voor bekeken en trakteert ons op een minutenlange adembenemende keelreutel die de kamer rondgaat en ongetwijfeld de huisdieren in de buurt de kast opjaagt. Zacht uitgedrukt: indrukwekkend!
 
Een kleine, maar leuke set aan extra’s. Vooral de Deleted Scenes en Visual Effects zijn zeker een kijkje waard.
 
Deleted Scenes
Improvisation & Bloopers
Extended Scenes
Visual effects
Behind the scenes
Gallery
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...