The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 04/05/2012

The Woman (2011)

The Woman (2011)

Lucky McKee
Carlee Baker, Shana Barry, Marcia Bennett, Angela Bettis, Sean Bridgers, Lauren Ashley Carter, Chris Krzykowski, Alexa Marcigliano, Pollyanna McIntosh, Shyla Molhusen, Tommy...
Zie meer details
Op jacht gaan, op zoek naar loslopend wild, is voor Chris Cleek een perfecte uitlaatklep. Tijdens één van zijn jachtpartijen loopt niet het gewoonlijke hert in zijn vizier, maar laat hij zijn oog vallen op een verwilderde vrouw die zich in de rivier lijkt te wassen.
De nieuwsgierigheid in Chris is gewekt. Hij volgt haar van op een afstand om meer van haar te weten te komen. Veel tijd heeft hij echter niet. Daarom memoriseert hij haar schuilplaats en rept zich naar huis. Eenmaal daar aangekomen zet hij zijn kinderen en vrouw aan het werk. Hun huis herbergt een schuilkelder en volgens Chris is het de hoogste tijd om die even onder handen te nemen. Vragen stellen rond de opdracht van papa Chris is uit den boze, dus begint de familie Cleek blindelings hun taak te vervullen. Wat ze niet weten is dat Chris intussen een plan aan het bedenken is om de vrouw gevangen te nemen. De volgende dag trekt Chris terug het bos in, zoekt de vrouw en slaat haar op onorthodoxe wijze recht in het aangezicht met zijn geweer, dit om haar te verdoven. Zijn uiteindelijke doel is om de vrouw wat beschaving bij te brengen. Hij gaat dat doel niet alleen verwezenlijken, maar verdeeld thuis wederom de taken onder zijn familieleden. Wie zal het halen: de natuurlijke kracht van de vrouw of eerder de rationele geest van de man? 
 
The Woman is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jack Ketchum en is eveneens de opvolger van het in 2009 uitgekomen Offspring waar Andrew van den Houten toen de regisseur van dienst was. In The Woman neemt hij niet die rol, maar wel deze van producer op zich. Het vrijgekomen zitje wordt ingenomen door Lucky Mckee(May). De film beleefde zijn première op het Sundance Festival en kon allesbehalve vlekkeloos genoemd worden. Al gauw circuleerden er op het web verschillende filmpjes met negatieve uitingen over het geweld en vernedering die in de film zijn opgenomen. Er kwamen reacties dat de film niet meer vertoond zou mogen worden. Mckee kon zich echter geen betere marketingcampagne voorstellen. Waar de film vertoond is en waar hij vertoond zal worden is hij ‘the talk of the town’. Maar zijn deze reacties terecht? Is de film werkelijk té gewelddadig? Te vernederend naar het vrouwelijk geslacht toe? 
Mijn mening: absoluut onterecht. Wie thuis is in de wereld van Ketchum weet dat hij in zijn verhalen afreist naar de mens zijn donkerste kantjes. Mckee begrijpt Ketchum perfect en slaagt er dan ook in om het verhaal om te zetten naar het grote scherm én dit in de juiste proportie. Dankzij het ijzersterke script kan je het opgenomen geweld zowel gerechtvaardigd als relevant noemen. Er zit wel degelijk een duidelijke verhaallijn achter de mishandelingen en vernederingen die de vrouw moet ondergaan. Dat het slachtoffer een vrouw is, kan je bijzaak noemen, dit kon eender wie of wat zijn. De stelling dat deze film geen meerwaarde zou bevatten, is ook een kwakkel van jewelste. Helaas is de hedendaagse horrorfan vaak zo gebrainwashed dat men vergeet te kijken naar de karakterontwikkelingen of thematiek en enkel oog heeft voor de diverse martelscènes. Vaak levert dit ook de verkeerde stempel op: ‘torture porn’. 
 

 
Wanneer je een sterk verhaal zoals ‘The Woman’ in handen hebt, dan moet je ook voor goeie acteurs gaan. Gelukkig was de casting top. Pollyanna McIntosh, ook in Offspring te zien, heeft zich als voorbereiding op haar rol een weekend terug getrokken in de bossen. Dit enkel met een mes op zak en met heel weinig proviand heeft ze proberen te overleven op haar eigen oerkracht die diep in haar zat. En ja hoor, die heeft ze er gevonden. Al hoeft ze in de film geen dialogen te zeggen, haar kreten en blikken gaan door merg en been. Deze actrice is haar rol zo machtig dat ook al komt er niet meer uit haar mond dan een onverstaanbaar gebrabbel, toch lijkt het als normale dialoog te klinken. McIntosh is gezegend met het nodige acteertalent, maar ook haar looks zijn best aardig. And believe me: ze is niet verlegen. Ook haar tegenspeler Sean Bridgers beschikt over het nodige charisma. Het is geen makkelijke vertolking. Maar Bridgers is wel de drijvende kracht achter de film. Wanneer hij zich richting schuilkelder begeeft voel je spontaan een ongemakkelijk buikgevoel opkomen. Hoe zijn ideale leefgemeenschap er uit ziet… 
 
Zelfs al tijdens de eerste kijkbeurt merk je dat de film enorm veel lagen heeft en bijzonder slim is opgebouwd. McKee laat ons vooreerst kennis maken met een gezinssituatie, maar geleidelijk aan vallen de maskers weg en naar het einde toe worden alle registers open getrokken. Mckee zal met deze film veel deuren instampen, hiermee lijkt zijn weg richting Hollywood wagenwijd open te liggen. Maar hij zal er wijselijk voor bedanken, het is een man die verder zijn zin zal doen en laten we eerlijk zijn, wat kunnen we meer wensen!
 
 


Plaats uw reactie

Grushkov op 03/09/2011
Deze maakt me enorm nieuwsgierig. Een aanrader me dunkt.
Draven op 03/09/2011
Zit ik ook wel op te wachten, leuke review Mad!
op 03/09/2011
En we kregen de man te strikken voor een interview !
Darko op 03/09/2011
Ik denk dat hij op ieders verlanglijstje staat.
Dat interview, ik had er stiekem op gehoopt nadat je "bevriend" was geworden met hem...;-)
orkaan op 03/09/2011
vijf lookjes, dus komt ook al terecht op mijn lijst.
Red op 03/09/2011
Mooie review, deze ga ik zeker eens bekijken.
E. op 05/09/2011
Ik ga me eerst nog even wagen aan Offspring.
Billybob op 08/10/2011
I really wish there were more atricles like this on the web.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...