The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 13/04/2012

The Incident (2011)

The Incident (2011)

Alexandre Courtès
Dave Legeno, Rupert Evans, Kenny Doughty, Anna Skellern, Richard Brake, Eric Godon, Darren Kent, Joseph Kennedy, Marcus Garvey, Ian Lyons, Martin Swabey, Sandro Mastronardi,...
Zie meer details
Er is rond deze film een kleine buzz ontstaan. Toen tijdens de eerste screening op Midnight Madness van het Toronto International Film Festival (TIFF) enkele dames met een ziekenwagen zijn afgevoerd, stonden meerdere festivals te springen om deze prent in hun programma op te nemen.
Het verhaal speelt zich af ergens in het jaar 1989. Drie vrienden, George, Ricky en Max, vormen een rockband die niet echt van grond wil gaan. Om hun droom en het dagelijkse leven te bekostigen werken ze toevallig ook alle drie in de keuken van een instelling voor gestoorde criminelen. Op een avond wanneer een hevige storm een stroompanne veroorzaakt en zelfs de noodstroom om zeep helpt, komen ze vast te zitten in het donkere gebouw. Omringd met gevaarlijke zotten die hun dagelijkse pillen nog niet hebben genomen, moeten ze trachten een uitweg te vinden. 
 
De Fransman Alexandre Courtès, die in het verleden al zijn sporen verdiende met het maken van music videos voor oa. Daft Punk, Cassius, Jamiroquai, Franz Ferdinand, The White Stripes, …snijdt met The Incident een nieuw hoofdstuk in zijn carrière aan. Hij mocht dit jaar ook al één van de shorts van Les infidèles (aka The Players) onder zijn hoede nemen, waarin Oscarwinnaar Jean Dujardin (The Artist) te zien was. Met de hulp van Baxter, de vaste editor van Alexandre Aja (Haute Tension, Piranha),  het duo Bustillo / Maury (Livide, À l'intérieur), en het camerawerk van Laurent Tangy, levert hij een visueel knappe film af. 

 
Deze Belgisch/Franse co-productie is gedraaid met een tamelijke onbekende cast, maar misschien ken je Rupert Evans nog, die in Hellboy het personage van John Myers neerzette. We zien hem hier in de huid kruipen van George.
De look van de film kon mij wel bekoren, de claustrofobische sfeer is zeker geslaagd, de build-up was op het juiste tempo en toch mist de film aan spunk. We zien wel iemand levend verbranden, vingers die afgebeten worden, een afranseling hier en daar, maar hierbij had ik eerder het gevoel dat deze zaken zijn toegevoegd om het geheel wat op te vullen en op te smukken. Ze zijn hier voor de easy points gegaan en men heeft getracht om te shockeren, maar voor een generatie die Martyrs, Hostel en dergelijke torture porn achter de kiezen heeft, wel, good luck with that. Dat wil niet zeggen dat de effecten van erbarmelijke kwaliteit zijn, integendeel, op dat punt valt er niets op aan te merken.
 
Je kan "The Incident" misschien nog het best omschrijven als een soort "Assault on Precinct 13" zich afspelend in een krankzinnigengesticht. Met een bizar einde verwant aan menig andere asylum gethemede horrorfilm.
 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...