War of the Arrows (2011)
WOTA is een film die zich spiegelt aan klassieke avonturenfilms als EL Cid en Adventures of Robin Hood en de vergelijking makkelijk kan doorstaan. Net...
Piano Forest (2007)
Als we een anime bespreken in Home Cinema Junkie gaat het meestal om een sci-fi/actie-extravaganza met buitenproportionele verhaallijnen en buitensporige...
Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)
Ethan en zijn team worden verdacht van terrorisme op Russisch grondgebied en worden vogelvrij verklaard.  Opgejaagd door de halve wereld en terwijl nog...
Sand Sharks (2011)
Al sinds Blood Beach en Pirhana2: The Spawning, weten we dat je niet alleen moet oppassen in het water, maar evengoed door iets gegrepen kan worden terwijl...
Don't Be Afraid of the Dark (2010)
Niet bang van het donker zegt u? You will be, you...will...be.Door E. Frog
01/09/2011

The Fourth Kind Blu-Ray

The Fourth Kind Blu-Ray

Olatunde Osunsanmi
Milla Jovovich, Charlotte Milchard, Will Patton, Hakeem Kae-Kazim, Corey Johnson, Enzo Cilenti, Elias Koteas, Eric Loren, Mia McKenna-Bruce, Raphaël Coleman, Daphne...
Zie meer details
“An encounter in the first kind, that's when you see a UFO. The second kind is when you see evidence of it: crop circles, radiation. The third kind is when you make contact. But the fourth kind, there's nothing more frightening than the fourth. You see, that one is when they abduct you”. 
 
Scary mockumentary’s à la Blair Witch en Paranormal Activity, ik vind het geweldig entertainment. Normaal gezien kan ik niet echt genieten van andermans miserie, maar dit soort films brengt beslist de ramptoerist in me naar boven. En voor de echte sadistjes onder ons is er maar 1 manier om een film als dit te beleven en dat is in de bioscoop of home cinema. Zo zit je veilig en kan je toch vanop de eerste rij genieten van al de ellende, vooropgesteld dat de surroundtrack een beetje zijn best doet natuurlijk. 

Nadat we in New York op de loop zijn gegaan voor een reusachtig monster, peeping Tom hebben gespeeld bij een familie die wordt geteisterd door een klopgeest en samen met 3 slackers hebben rondgedwaald in de bossen rond Burkittsville, mogen we deze keer meevliegen naar de afgelegen stad Nome, om mee op de bank te zitten bij een aantal, op zijn minst gezegd, merkwaardige hypnosesessies. Alle patiënten die hier aan bod komen lijden aan slaapproblemen en spreken onder hypnose allemaal van een witte uil die hen ‘s nachts begluurt. Na wat diepgaandere therapie zal blijken dat aliens Nome zien als één groot seksresort en mensen ontvoeren wanneer ze zin hebben in wat intergalactic erotica. Nu ja, dat laatste is maar een persoonlijke theorie, maar ze zullen in ieder geval niet ontvoerd worden voor een rondje Wii sports. 

Alle bekende gimmicks van het genre worden ook hier veelvuldig gebruikt, maar The 4th Kind doet de dingen toch een beetje anders. De film begint met Milla Jovovich die naar de camera toeloopt, zich voorstelt als actrice Milla Jovovich en ons informeert dat wat we gaan te zien krijgen een nabootsing is van een aantal vreemde gebeurtenissen die enige tijd terug plaatsvonden in Nome, Alaska. Deze scènes worden geconstrueerd aan de hand van getuigenissen en sessietapes afkomstig van ene Dr Abigail, die psychologe is in het bewuste stadje. Om te laten zien hoe waarheidsgetrouw het allemaal niet is, wordt door middel van split-screen, simultaan “echte” footage vertoond. Hoe bizar en geforceerd dit ook mag klinken, na 5 minuten is het de normaalste zaak van de wereld. 

 

 

Dr Abigail krijgt van de plaatselijke sheriff huisarrest wanneer haar dochter spoorloos verdwijnt en zij de hoofdverdachte is. Ze houdt vol dat aliens verantwoordelijk zijn voor de verdwijning, wat de politie niet het meest overtuigend argument vindt. Tot de agent die 's nachts toezicht houdt, ze letterlijk ziet vliegen.
 
De zogezegd echte footage is werkelijk te lelijk om los te lopen. Maar deze beelden zijn dan ook opzettelijk verminkt om het er wat authentiek te doen uitzien. Het gedeelte met Milla daarentegen is alles behalve een lelijk eendje. Mooi contrastrijk en warm beeld ondersteund door sterk zwart en een oceaan aan details. Poriën, haartjes op het gezicht, deze transfer bewijst in alle scherpte dat Milla ook maar een mens is als u en ik(in Resident Evil Extinction leek ze net een wassen beeld). Niet alle momenten zijn even scherp maar in zijn totaliteit ziet 4th Kind er behoorlijk goed uit.
 
Dit lijkt niet echt typisch materiaal om iedereen mee te overdonderen, maar de film is enorm bekwaam in je op het verkeerde been te zetten. Zo beginnen alle sessies heel rustig, zonder achtergrondmuziek, met Milla zachtjes vragen stellend aan haar patient en dan barst plotseling de hel los. Vervormde stemmen, hoge elektronische tonen, de sub die lijkt of hij een epilepsieaanval krijgt, geloof me als ik zeg dat dit behoorlijke heavy momenten zijn. Toch zijn er ook heel wat kleine details te ontdekken, vooral achteraan. Het knisperen van een haardvuur, regendruppels, de DTS HD 5.1 heeft heel wat welkoms aan boord. 
 
Geen! 

Uiteindelijk is The 4th kind een doortrapte mix geworden met een afgeleide van Blair’s camconcept, het onheilspellende gevoel van het onderschatte The Mothman Prophecies en het mysterie van de betere X-Files aflevering. De verrassing is ondertussen een beetje van het genre af, maar met de originele insteek en een gezonde dosis bangmakerij is dit opnieuw een leuke timewaster geworden voor genrefans. Als ik al echt 1 minpunt moet geven dan is het wel Milla Jovovich. Goed in bepaalde rollen, maar psycholoogje spelen is een beetje out of her league. 
Voor de rest zou ik zeggen: sit back, grijp uw armleuningen stevig beet en wordt meegevoerd…

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...