The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 07/11/2011

The Divide (2011)

The Divide (2011)

Xavier Gens
Lauren German, Milo Ventimiglia, Michael Biehn, Michael Eklund, Rosanna Arquette, Courtney B. Vance, Iván González, Ashton Holmes, Jennifer Blanc, Peter Stormare, Abbey Thickson
Zie meer details
De start van de 21ste eeuw maakte bij enkele jonge Franse filmmakers iets wakker wat uiteindelijk uitmondde in een hele resem extreem gewelddadige films die de verzamelnaam new French extremity kregen. 
Wat hen zo speciaal maakte was dat, buiten de lugubere scènes, ze vaak ook een interessant, mysterieus en pakkend verhaal over brachten aan het selecte publiek dat erin slaagde de rit volledig uit te zitten. In deze reeks steken er, wat mij betreft, vier films toch ietwat bovenuit. Vier films die ik met gemak, nu reeds, als classics durft te bestempelen: Haute Tension, À L'intérieur, Martyrs en last but not least, Frontière(s) van Xavier Gens. 
 
In Frankrijk zelf was er echter zeer weinig interesse in deze films, zelfs niet bij de Franse horrorfans. Uiteindelijk haakten sponsors af voor projecten als deze waardoor de talentvolle regisseurs het elders moesten gaan zoeken. Zo trok Gens richting L.A. om er onder leiding van 20th Century Fox aan de videogame verfilming Hitman te werken. Hitman werd niet meteen een succes en werd door Fox zelf als te gewelddadig bestempeld. Dat kan natuurlijk gebeuren als je de maker van één van de meest brutale films van het afgelopen decennium in dienst neemt om een film in te blikken over een huurmoordenaar. Gens weigerde zijn broek te laten zakken en dat bracht hem al gauw de naam enfant terrible op. Met The Divide, waarvoor hij carte blanche kreeg, keert hij terug richting de grimmige sfeer van Frontière(s).


 
De film start indrukwekkend met een atoombom die het centrum van New York treft. Een groepje mensen heeft zich in de kelder van hun appartementsgebouw weten te schuilen en probeert er onder leiding van de conciërge (Michael Biehn) te overleven. Voeding en water is er schaars en de fall-out ligt constant op de loer. Een situatie die het slechtste in een mens boven haalt, en dat is ook precies wat er gebeurd: totale chaos in een afgesloten ruimte. Gens concentreert zich hier dan ook volledig op de gedachtegang van mensen die zich in een extreme noodsituatie bevinden. In dit opzicht is de film zeker geslaagd te noemen, je voelt je als kijker mee opgesloten, je voelt de spanning, je voelt jezelf mee wegglijden naar zowel fysisch als mentaal onmenselijke toestanden. 
Maar er zitten toch ook wat minpunten in de film, zo voelen enkele scènes wat uitgerokken aan. Dit heeft misschien mede te maken met een letterlijk explosieve start en nog enkele pittige actiescènes bij aanvang van de film die misschien een beetje naar meer doen hunkeren maar er spijtig genoeg niet meer uitkomen. Ook bevat The Divide tal van onwaarschijnlijkheden en toch ook wat kleine foutjes die het geheel een beetje afbreken. Normaal gezien vallen we hier niet meteen over want het blijft natuurlijk een film, maar de langdradige aard van sommige scènes geeft je te veel tijd om erbij stil te staan. Het is trouwens ook vaak onduidelijk hoeveel tijd er tussen de scènes zit, wat soms voor verwarring zorgt.
 
In ieder geval blijft The Divide een must see voor fans van post-apocalyptische films. Let wel op, hoewel de camera niet altijd pal op het extreme geweld staat, wat wel het geval was in Frontière(s), is deze film zeker niet voor gevoelige zielen weggelegd.Plaats uw reactie

dirk op 07/11/2011
Ook deze film gezien in Brugge (bedankt voor de uitnodiging trouwens). Ik kan me wel vinden in jullie kritiek. Na een knap begin zakt de film wat weg. Onze interesse wordt eerst nog gewekt door een mysterieuze operatie van mannen in witte pakken, maar daar wordt nadien niets meer mee gedaan. De regisseur maakt dan een ommekeer en kiest ervoor de aftakeling naar waanzin te tonen van de mensen die opgesloten zitten. Maar hiervoor mist hij toch een beetje finesse om dat geloofwaardig te brengen. Pas op het einde krijgen we terug wat spanning, maar dan was voor mij het kalf al verdronken.
Verder had ik veel last om de mannelijke personages uit elkaar te houden. Lag dat aan mij?
Het is wel knap in beeld gebracht.
Een 2 lijkt me wat karig, maar een 3 lijkt me eerder gul.
E op 08/11/2011
Ja Dirk, daar heb je een punt met de score. Daarom dat het ook vaak belangrijk is om de review te lezen, dat plaatst de uiteindelijke waardering in de juiste context. Iemand van ons team had al eens geopperd om te werken met halve lookbollen, maar dan komt de week erna weer iemand tevoorschijn die 1/4 bol wil, en dan begint het meer op kookles te lijken ;-)
Darko op 08/11/2011
Uiteindelijk is zo'n score geven idd een moeilijke opdracht. Persoonlijk vind ik drie sterren hier zelfs wat weinig. Ik heb dan ook een zwak voor zulke films, maar erken de beperkingen van The Divide. Heb zeker en vast ook men oren laten werken in het publiek meteen na de film...en zo tot 3 lookbollen gekomen.
De mannen in de witte pakken, bijzonder knappe scène. Had idd ook wel wat meer willen zien of horen ivm die operatie. De film laat zeker en vast ruimte voor een prequel of een sequel...
Darko op 08/11/2011
En idd Dirk, de eerste 10min in de kelder was het even zoeken wat betreft enkele mannelijke personages...mede omdat vier van hen ongeveer dezelfde leeftijd hadden en lang niet elk van hen even veel aan bod kwam.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...