The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 03/05/2012

The Awakening (2011)

The Awakening (2011)

Nick Murphy
Er zijn van die films die zonder dat je er al van hebt gehoord plotseling aan de oppervlakte verschijnen. Zo ook dit spookrelaas van Nick Murphy. Nick who? Was de eerste vraag die in mij opkwam. 
In onze contreien een totaal onbekende, maar in de UK is hij hier en daar al bekend voor het tv-werk dat hij deed voor BBC. Die laatste was trouwens ook één van de big funders voor het debuut van Murphy. Met zijn intrede op het grote doek kaapte hij met The Awakening op het BIFFF “The Grand Prize” van de internationale jury weg, beter bekend als de “Golden Raven”.
 
We zijn het jaar 1921, de Spaanse griep is achter de rug en Engeland rouwt om zijn gevallen jongens uit Wereld Oorlog I. Ook Florence Cathcart heeft iemand op het strijdtoneel verloren. Achtervolgd door de dood van haar verloofde gaat ze door het leven als een soort spokenjaagster die niet echt in de geestenwereld geloofd. In samenwerking met de politie ontmaskert ze dag in dag uit charlatans en flessentrekkers die teren op het verdriet van een ander. Na één van haar laatste opdrachten staat er een zekere Robert Mallory, een leraar geschiedenis, voor haar deur. Niet meteen toehappend luistert Florence naar zijn verhaal. Op het internaat waar Mallory les geeft is een jongen dood teruggevonden, men denkt dat een geestverschijning verantwoordelijk zou zijn. Mallory kan haar overtuigen om mee te komen om het incident te onderzoeken. Zijn het kwajongens die guitenstreken uithalen of zijn er hier echt spoken in het spel?

 
 
De makers hebben duidelijk gekozen voor een grijs/blauw getinte kleurenpalet, om de geest en stemming uit die zware donkere tijdsperiode beter uit de verf te laten komen. Dit gecombineerd met de talenten van de Spaanse cinematograaf Eduard Grau (Buried, Finisterrae), die hier meer dan enkele sfeervolle passende beelden op je laat afkomen, is het in dat compartiment zeker geslaagd. De sfeer wordt vakkundig tot leven gewekt en hier en daar komt er creepyness de hoek omkijken, zoals een strategisch goed opgestelde poppenkast die zelfs onze fantomenjaagster haar ruggengraat doet rillen. De attributen die Florence gebruikt om het spooksel te proberen ontmaskeren is goed gevonden. Je gaat ze hier niet zien rondlopen als een voortijdse Ghostbuster met een Proton Pack op haar rug, ze gaat meer te werk als een Sherlock Holmes die wetenschappelijke tools, zoals een Marconi magnetisch veld detector, magnesiumpoeder en struikeldraden aan de dag brengt. 
 
Het verhaal is medegeschreven door Stephen Volk, die in het verleden ook al Ken Russell hielp met Gothic en William Friedkin zijn The Guardian van screenplay voorzag. Hij pende ook het relaas van Octane, een soort vampierenverhaal met Madeleine Stowe, Norman Reedus en Jonathan Rhys Meyers. Murphy had ook geluk dat hij een degelijke cast had tot zijn beschikking had. De nog niet zo bekende Rebecca Hall (The Town, The Prestige, Dorian Gray) brengt de rol Florence Cathcart meer dan degelijk. Ook haar tegenspeler Dominic West, die we de laatse tijd alleen nog maar in stoere rollen zagen (Centurion, 300, Punisher: War Zone) doet zijn job. En Imelda Staunton (Vera Drake, Chicken Run, Shakespeare in Love) speelt subliem een huishoudster met een hoek af. 
 
Liefhebbers van films zoals The Devil’s Backbone, The Others, The Orphanage, The Changeling, … gaan dit werkje zeker weten te waarderen. Het is niet een totale kopie van voorgaande films, buiten die ene scène dan met de bal, die duidelijk uit The Changeling komt. Geniet van dit knap staaltje spookverhaal.

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...