War of the Arrows (2011)
WOTA is een film die zich spiegelt aan klassieke avonturenfilms als EL Cid en Adventures of Robin Hood en de vergelijking makkelijk kan doorstaan. Net...
Piano Forest (2007)
Als we een anime bespreken in Home Cinema Junkie gaat het meestal om een sci-fi/actie-extravaganza met buitenproportionele verhaallijnen en buitensporige...
Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)
Ethan en zijn team worden verdacht van terrorisme op Russisch grondgebied en worden vogelvrij verklaard.  Opgejaagd door de halve wereld en terwijl nog...
Sand Sharks (2011)
Al sinds Blood Beach en Pirhana2: The Spawning, weten we dat je niet alleen moet oppassen in het water, maar evengoed door iets gegrepen kan worden terwijl...
Don't Be Afraid of the Dark (2010)
Niet bang van het donker zegt u? You will be, you...will...be.Door E. Frog
08/09/2011

Sucker Punch Blu-Ray

Sucker Punch Blu-Ray

Extended Cut

Extended Cut
Zack Snyder
Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Carla Gugino, Oscar Isaac, Jon Hamm, Scott Glenn, Richard Cetrone, Gerard Plunkett, Malcolm Scott,...
Zie meer details
We schrijven 1960, en de 20jarige Baby Doll pikt het niet langer dat zij en haar zusje door haar stiefvader misbruikt worden. Ze probeert hem te vermoorden maar in de poging komt haar zus ongelukkigerwijs om het leven.
Een perfecte reden voor papa om Baby Doll voorgoed in een gekkenhuis op te bergen, zodanig is hij de enige erfgenaam van haar moeders geld. Met nog 5 dagen te gaan voor ze een lobotomie krijgt, glijd ze samen met enkele mede-patienten af in een fantasiewereld waardoor ze zouden kunnen ontsnappen. 
 
Voor Sucker punch had regisseur Zack Snyder enkel films gemaakt aan de hand van bestaand bronmateriaal. Dawn of the Dead, 300, Watchmen…, allemaal legendarische materie waar hij behoorlijk geslaagde films van maakte, al dan niet geholpen door zijn unieke visuele stijl. Met Sucker Punch stapt hij niet in andermans verzinsels, maar komt met iets origineels tevoorschijn dat bijna even ambitieus is als Watchmen. Alleen is Snyder niet bepaald Alan Moore als het op schrijven aankomt. Zo komt het dus dat SP binnenin een gewaagde film is met serieuze thema’s, maar namelijk verpakt is in het meest commerciële(om maar te zwijgen van verwarrend) jasje dat je jezelf kan voorstellen. Daarom ook dat de meeste kijkers zich enkel gaan vergapen aan de buitenkant en de film gaan afdoen als een visueel mooi, maar uiteindelijk hol spektakel.
 
Dat was ook bij mezelf het geval. Ik probeerde eerst de bioscoopversie uit en vond het, hoewel magnifiek vormgegeven, een film die duidelijk stijl over inhoud prefereerde. Een film waarbij er voor 90% van de tijd babes in sexy outfits de strijd aangaan met cyborg-Nazi’s, machinegeweer bezigende reuzensamoerais en vuurspuwende draken, nodigt nu eenmaal ook niet uit tot verdere exploratie. Maar er zat iets niet snor. De cryptische voice-over, die steeds weerkerende fantasie over een strijd en waarom niet gewoon de film als één langgerekte actiescène monteren à la 300, Snyder is daar dol op. Het leek wel of er meer achter zat.
 

 
Bij een 2de kijkbeurt kwam eindelijk de openbaring. Zeker niet omdat de Extended Cut alle antwoorden op een blaadje presenteert, geen van de 2 toegevoegde scènes geeft iets meer prijs over Snyder’s bedoeling, al is de ontmoeting met de High Roller een belangrijk moment dat inhoud geeft aan het anders volkomen onbegrijpelijk einde. Nee, out of the blue begon het te dagen dat al dat dansen stond voor verhulde mishandeling en verkrachting, en de fantasiewereld die de meisjes creëren tijdens deze momenten, hun manier was om met deze gruwel om te gaan, hun verzet. Met Snyder’s bedoeling eindelijk onthuld vielen er veel dingen op zijn plaats en moest ik mijn oorspronkelijke beoordeling zeker aanpassen. Wat niet wil zeggen dat SP plots een fantastische film werd. Eenmaal je door hebt waar het over gaat zit er namelijk ook een wrange bijsmaak aan de spectaculaire actiescènes en getuigt de beslissing om de meisjes in niets aan de verbeelding overlatende kostuumpjes te steken, minstens van slechte smaak of hoogstwaarschijnlijk een licht pervers trekje. En er was natuurlijk nog steeds het te grote video game gehalte(map/sleutel/voorwerp zoeken), de nodeloos ingewikkelde structuur van de film (op deze manier doet het Watchmen gelijken op comics voor dummies) en de ééndimensionale personages. Maar al faalt Snyder absoluut, ik bewonder hem om in het huidige klimaat van veilige en voorspelbare blockbusters iets nieuws te willen proberen. 
 
De eerste extra scène in de lange cut is er één om van te smullen. Een lekker kitschy can-can dansnummer waarbij Love is the Drug van Roxy Music verrukkelijk onder handen wordt genomen door Carla Gugino(die hier opvallend veel op Jessica Rabbit lijkt) en Oscar Isaac(de bad guy van dienst). Daarbij ziet het er ook fantastisch uit, al twijfelde niemand nog aan Snyder’s talent om visueel iets adembenemend op te zetten. Qua eyecandy doet deze scène Moulin Rouge het schaamrood op de wangen krijgen. 

De film is overwegend erg donker en iedere scène heeft een bepaalde tint, dit om de juiste mood uitermate in de verf te zetten. Stijlvol, maar dikwijls ook ten koste van details. De film oogt altijd scherp en bevat de nodige hoeveelheid digitale grain om het er niet te laten uitzien als 1 grote videogame. Een mooie transfer.
Ik heb de laatste tijd al vele goeie soundtracks mogen beluisteren maar de DTS-HD 5.1 blitzkrieg die hier passeert zal ik niet licht vergeten. De film heeft nooit moeite om indruk te maken, maar het sonisch geweld dat gepaard gaat met sommige van de actiescenes is genoeg om een klein hondje op te blazen. Er zijn weinig subtiele geluiden op te merken, maar dat is omdat Snyder niet doet in subtiel. Moet kunnen! 
Maximum movie mode
Animated Shorts
Behind the Soundtrack
Plaats uw reactie

Grushkov op 11/09/2011
Kan me perfect vinden in het eerste deel van de review. Voor het 2de deel moet ik dan ook de EC hebben gezien. Zal ik zeker nog aan toekomen.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...