The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 24/11/2011

Rubber (2010)

Rubber (2010)

Quentin Dupieux
Stephen Spinella, Jack Plotnick, Wings Hauser, Roxane Mesquida, Ethan Cohn, Charley Koontz, Daniel Quinn, Devin Brochu, Hayley Holmes, Haley Ramm, Cecelia Antoinette, David...
Zie meer details
Waarom is in Steven Spielberg’s E.T. het buitenaards wezen bruin? Zonder reden. Waarom worden in Love Story de twee personages verliefd? Zonder reden. Waarom rijdt in de intro van Rubber een zwarte auto met een man in de kofferbak, midden in de droogvlakte, enkele stoelen omver?
Zonder reden. Alle grote films, zonder uitzondering, hebben een flink "zonder-reden-gehalte" omdat het leven zelf voor het grootste deel zonder reden is. Yep, ik denk dat iedereen zijn Euro ondertussen al gevallen is, Rubber is geen hersenloos filmpje geworden waarin een autoband de hoofdrol speelt. Rubber is namelijk een eerbetoon aan de allerkrachtigste stijlfiguur die er is: zonder reden. Leg je verrekijker maar klaar want je zal verder moeten kijken dan je neus lang is!
 
Onder begeleiding van een onschuldig deuntje leren we Robert kennen, een afgedankte autoband die op een afgelegen stortplaats gedumpt is. Robert blijkt niet zo maar een autoband te zijn wanneer hij plots rechtstaat. Waarom? Zonder reden zullen we maar zeggen. Robert leert zichzelf te rijden, zoals een kind leert stappen. Best een schattig zicht, tot hij enkele hindernissen tegenkomt waaronder een plastic flesje en een schorpioen. Robert plet hen met merkbaar plezier. Hoe zie je dat een autoband plezier heeft in het pletten van een schorpioen? Geen idee, maar het is merkbaar. Maar de rakker komt ook objecten tegen waar hij niet over kan rijden om te pletten. Daarop ontwikkelt hij telekinetische krachten zodat hij deze dingen kan doen ontploffen. Ja, telekinetische krachten. Ook dit doet Robert merkbaar met plezier, een rubberen seriemoordenaar is geboren.


 
Tot zover het eenvoudige gedeelte van de film, maar er is meer. Samen met ons, het publiek voor de beeldbuis, volgt er in de film nog een publiek de avonturen van Robert. Een select groepje mensen volgt samen met ons de band en bekijkt zijn activiteiten van op een afstand, alleen zitten zij dus in de film. Geniale zet, want op die manier is veel mogelijk. Criticasters worden meteen de mond gesnoerd, want ze zitten al in de film. Het publiek wordt op een bepaald moment zelfs bestolen en de acteurs kunnen de film stopzetten wanneer even niemand meekijkt, de camera’s daarentegen blijven wel draaien. Het is tijdens deze kleine onderbrekingen dat we toch even goed moeten focussen om het symbolisme en de kanttekeningen juist te vatten. Wat mij betreft maakt dit een succes van de film, maar lang niet iedereen zal het daarover met me eens zijn. Dit is echt love it or hate it-materiaal zoals metafilms zo vaak zijn. Films bewust van het feit slechts een illusie te zijn worden vaak als snobistisch of te kunstzinnig aanzien, maar ieder diertje zijn pleziertje denk ik dan.
 
De film in zijn geheel gezien kon mij zeker bekoren, maar in het gedeelte met Robert mis ik toch wat punch. Zo zijn de kills nogal ééntonig en had daar gerust wat meer variatie in mogen zitten. Een rubberen band als moordenaar heeft beperkingen, maar zijn telekinetische krachten geven toch tal van mogelijkheden om origineler uit de hoek te komen.

 
Plaats uw reactie

Draven op 25/11/2011
Magnifieke review Darko!
orkaan op 02/12/2011
Een geniale film.
Heb me een breuk gelachen met de politiechef en zijn uitleg over dat er niemand meekijkt.
Er mocht idd wat variatie zijn in de killings.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...