The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. Door E. Frog
27/07/2011

Night Train (2009)

Night Train (2009)

Brian King
Danny Glover, Leelee Sobieski, Steve Zahn, Matthias Schweighöfer, Takatsuna Mukai, Togo Igawa, Richard O'Brien, Jo Marr, Constantine Gregory, Harry Anichkin, Geoff Bell,...
Zie meer details
Aan boord van een nachttrein, vinden 2 passagiers (Sobieski and Zahn) en een conducteur(Glover), in één van de compartimenten een lijk. Ze vinden bij het lichaam een houten kistje dat een fortuin aan diamanten bevat. De “eerlijke” vinders besluiten om de schat evenredig te delen, maar hebzucht steekt daar al snel een stokje voor. 1 lijk was nog maar het begin!
 
Toen de trailer op internet werd losgelaten had iedereen het gevoel dat dit een kloon was van Danny Boyle’s Shallow Grave. De setting was veranderd van appartement naar trein, maar voor de rest leek het wel heel evenwijdig te lopen met de Ewan McGregor thriller. In werkelijkheid verhoudt Night Train zich evenveel tot Shallow Grave als tot Wall Street. Hebzucht is bij alle 3 een belangrijk onderdeel, toch zouden de films niet meer verschillend kunnen zijn. 
 
Night Train speelt zich bijna voor de volle speelduur af op een rijdende trein, waardoor de acteurs dicht op elkaars lip zitten en de film dus ogenblikkelijk faalt als de vertolkingen het laten afweten. Het mag hier dan gaan om een rare driehoeksverhouding bestaande uit Leelee Sobieski, Steve Zahn en Danny Glover, wonderlijk genoeg werk het. Van Sobieski wisten we al dat ze overtuigend heldhaftig en verleidelijk kan spelen, maar ook in de rol van money grabbin’ killerslut is ze gruwelijk overtuigend. Evenzo voor Zahn, in de juiste habitat is dat echt geen slecht acteur en hier is hij overduidelijk in zijn element. Zelfs de wat op dool geraakte Glover brengt het er goed vanaf, waarschijnlijk omdat het hier weer om een uitgeblust personage gaat dat binnen enkele dagen zijn welverdiend pensioen mag inzetten(I’m getting too old for this shit!)
 

 
De film zijn grootste troef is meteen ook zijn grootste struikelblok. Hij lijdt namelijk een beetje aan het Lost syndroom. Al snel gaat de film van thriller naar iets ambitieuzer, zonder dat we echt in science fiction territoria komen. De grote aantrekkingskracht zit hem in dat mysterieuze en net zoals bij Abram’s serie weet je al snel dat de verwachtingen onmogelijk voor 100% kunnen ingelost worden. Kijkers die dus graag een mooi afgerond einde willen, beware! 
De sfeer maakt dat minpunt dan weer volop goed. Je kan het best omschrijven als film noir meets Agatha Christie zonder whodunit aspect. Sfeervol, spannend en voorzien van een tikkeltje kitsch. Met zijn besloten set leek het me soms ook meer op griezeltheater dan een echte film. Het gaat de meningen ongetwijfeld verdelen, maar ik kon die “stagevibe” wel smaken.
 
Zonde dat dit geen behoorlijke cinemarelease kreeg want ondanks dat het hier gaat om een kleine genrefilm is dit geweldig gezellig om op een ongure avond in een zaal te zien.

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...