The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 31/10/2012

Macabre (2010)

Macabre (2010)

Kimo Stamboel, Timo Tjahjanto
Ario Bayu, Shareefa Daanish, Julie Estelle, Ruly Lubis, Daniel Mananta, Mike Muliadro, Arifin Putra, Dendy Subangil, Imelda Therinne, Sigi Wimala
Zie meer details
Macabre had ik in 2010 al eens mogen aanschouwen op de Fantastic Night van het BIFFF. Toen vond ik deze nog onbekende titel een vreemde keuze om daar te draaien voor een amok makende bende. Maar naarmate de film vorderde, merkte ik dat de film toch wel meer en meer in dat plaatje thuis hoorde.
Wie zijn nu die Mo Brothers zou je zeggen? Wel, voor deze film waren ze mij ook totaal onbekend. Het zijn niet echt broers ondanks hun voornamen Kimo en Timo, maar hebben die titel in het leven geroepen om de nodige ruzies te vermijden omtrent wiens naam er nu eerst van de credits mag rollen. Met Macabre brengen ze eigenlijk een soort remake/vervolg van hun kortfilm Dara, die trouwens ook al te zien was als segment in Takut: Faces of Fear. Die laatste stond een jaar geleden nog op de releaselijst van het Mr Horror label, maar is daarna in onze contreien van de radar verdwenen.

Het verhaal op zich is niet echt bijzonder en gaat over een pas gehuwd koppel die met hun vrienden onderweg zijn naar Jakarta. Tijdens hun trip maken ze bijna roadkill van een meisje dat verdwaasd over de weg aan het strompelen is. Wanneer ze haar aanspreken, legt ze uit dat iemand haar beroofd heeft en dat ze best een lift naar huis kan gebruiken. Zonder al teveel na te denken besluiten ze het arme schaap te helpen. Daar aangekomen maken ze kennis met de nogal bizarre familie, met in het bijzonder de moeder van het meisje. Als teken van hun dankbaarheid worden ze getrakteerd op een rijkelijk diner en een nachtje rust, eentje die ze echter niet gauw zullen vergeten.

Van een land als Indonesië of Singapore, daar waar spoken en geesten het horrorgenre al jaren domineren, zou je niet direct een slasher verwachten. Doorheen de ganse speelduur krijg je af en toe het gevoel het al eens eerder te hebben gezien en je hebt al snel door met welk voer de 'broertjes' Mo zijn opgegroeid. Inderdaad, The Texas Chainsaw Massacre, de Evil Dead reeks en nog een resem aan andere titels zijn hier nooit ver weg. Maar wat deze Macabre toch wel bijzonder maakt is het nogal hoge creepyness gehalte van de moeder en haar kroost. De Indonesische sitcom actrice Shareefa Daanish speelt de rol van kille moeder voortreffelijk! Alleen al het aanschouwen van de filmposter waarop haar beeltenis prijkt, bezorgt me de heebie jeebies. Daardoor vind ik het misschien wat spijtig dat Filmfreak voor hun Shock-label een andere DVD-cover gekozen heeft.

Afgezien van de nogal trage en aarzelende start merk je toch wel, vanaf het moment dat de film echt op dreef komt, dat dit best een aardige poging in het slashergenre is. Hou dan nog eens in je achterhoofd dat dit eigenlijk hun debuutfilm is (ondanks het Dara herkauwsel) en dat Macabre best wel wat leuke fragmenten bevat, zoals het 'boompje smak'. De Mo's slagen finaal in hun opzet om van een kortfilm een degelijke lange versie te maken.

Ik heb echt genoten van deze tweede viewing en kijk al reikhalzend uit naar hun volgende film Killers die ergens in 2013 moet verschijnen. Wat dit nieuwe project nog interessanter maakt, is dat deze geproduced wordt door Gareth Evans (The Raid) en Yoshinori Chiba, de oprichter van Sushi Typhoon (Alien Vs Ninja, Helldriver, Yakuza Weapon, …). Bloedvertier verzekerd!

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...