The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 13/02/2014

Ip Man: The Final Fight (2013)

Ip Man: The Final Fight (2013)

Herman Yau
Anthony Wong, Eric Tsang, Gillian Chung, Jordan Chan,...
Zie meer details
Ip Man: The Final Fight is het zwakste deel van de Ip Man films. Door de fragmentarische vertelwijze gaat veel diepgang verloren en blijven de meeste personages onderbelicht, wat het een rommelig geheel maakt.
Ip Man: The Final Fight beslaat de latere jaren van Ip Mans leven, beginnend in het Hong Kong van de jaren ‘50. We zien een ouder hoofdpersonage dat neerstrijkt in de Chinese regio en al snel een aantal leerlingen onder zijn hoede heeft. Hoewel hij geen eigen school op wil richten is Ip Man er van overtuigd dat zijn kungfu-variant Wing Chun voor iedereen is en gedeeld moet worden. Na een aantal relatief onschuldige aanvaringen met rivaliserende kungfu scholen raakt hij verzeild in de onderwereld van Hong Kong, geregeerd door de angstaanjagende Local Dragon. Als één van zijn leerlingen deelneemt aan een underground gevecht op het terrein van die bende, ziet Ip Man zich genoodzaakt te helpen, bijgestaan door zijn meer dan capabele studenten.

Door de sloot aan Ip Man films die de afgelopen vijf jaar zijn verschenen, is de logica voor velen enigszins zoek. Voor de duidelijkheid: Ip Man 1 & 2 zijn van Wilson Yips hand, met Donnie Yen in de hoofdrol. Deze twee succesvolle films tonen Ip Mans leven beginnend bij de inval van de Japanners tot en met zijn verhuizing naar Hong Kong in 1949. Het kort erna verschenen The Legend is Born: Ip Man is een prequel, ditmaal geregisseerd door Herman Yau met Yu-Hang To in de hoofdrol. Dezelfde Herman Yau heeft Ip Man: The Final Fight gemaakt, dat deels dezelfde periode als Ip Man 2 beslaat, maar met een andere invalshoek en verhaalverloop. Het is daarmee geen wezenlijk onderdeel van de eerder verschenen trilogie. Tenslotte is er The Grandmaster van Kar Wai Wong, dat volledig los staat van de andere films en bijna het volledige leven van Ip Man beslaat.

Om maar meteen de vergelijking aan te gaan: van de vijf genoemde films is Ip Man: The Final Fight de minste. Waar Ip Man 1 en 2 globaal gezien uitstekende films zijn, The Grandmaster een visueel kunststukje is en ook de prequel Zero voldoende positieve punten heeft, valt The Final Fight op teveel vlakken door de mand om eer te doen aan de grootmeester zelf. Het begint al bij het verhaal dat gebaseerd is op de herinneringen van Ip Mans zoon, Ip Chan. Het is daarmee een hele brave vertelling van de laatste levensjaren geworden, waarbij Ip Man de pensioenleeftijd nadert en nog kalmer dan voorheen is. De focus ligt op de training die hij zijn leerlingen geeft en de manier waarop hij tegen kungfu aankijkt. Omdat deze leerlingen gedurende de film ieder hun eigen korte verhaallijn krijgen is het narratief erg fragmentarisch. De persoonlijke levens en karakters van deze personages worden zo kort belicht, dat het vaak geforceerd aanvoelt en een afleiding vormt voor Ip Mans eigen verhaal. Zo wordt ook zijn vrouw er slechts voor een paar korte momenten bij gehaald, waarna er een half uur later weer aan gerefereerd wordt alsof het een belangrijk moment was. Dit is niet alleen heel vervelend, maar haalt je ook volledig uit de film omdat je vragen gaat stellen en je aandacht niet langer bij de prent zelf ligt.

Gelukkig zitten de vechtsequenties wél goed in elkaar en vormen ze een prettige onderbreking van het warrige plot. De duels kennen een goede choreografie en zijn lekker dynamisch. Vooral het climaxgevecht is sterk, waarbij de setting een grote rol speelt. Hoofdrolspeler Anthony Wong staat zijn mannetje en verandert zonder moeite van kalme, doordachte leraar in een vaardige vechtmachine. Wong is sowieso een sterke karakteracteur en levert een waardige prestatie met zijn oudere, meer doordachte versie van Ip Man. Hij wordt bijgestaan door een verzameling van prima acteurs, al krijgen ze te weinig screentime en betekenisvolle scènes om er echt iets van te maken. Zelfs in de vechtscènes kunnen ze weinig indruk maken: omdat ze namelijk met zovelen zijn krijgen ze allen maar een paar momentjes om iets te laten zien. Er wordt dus heel snel gewisseld, waardoor de gevechten er flitsend uitzien, maar er weinig overzicht is. Bijna het tegenovergestelde geldt voor de dialooggedreven delen. Daar wordt veel tijd voor uitgetrokken en zijn die over het algemeen vrij sterk.

Fans van martial arts films zijn de laatste jaren goed voorzien met een viertal sterke films over het leven van Bruce Lee’s leraar, Ip Man. Ip Man: The Final Fight is echter alleen voer voor de meest die-hard fans, want het mist een hoop elementen die de voorgaande films tot zo’n succes maakten. De gevechten mogen er dan goed uitzien en de dialogen zijn, vooral als ze uitgesproken worden door hoofdrolspeler Anthony Wong, sterk, maar op vrijwel alle andere vlakken faalt deze film. Vooral het narratief gaat snel irriteren en maakt het tot een rommelig geheel dat teveel probeert te vertellen en daardoor eigenlijk aan alles voorbij gaat. Er komt wellicht nog een volgende Ip Man, dus dit is misschien niet de laatste keer dat we de grootmeester mogen aanschouwen. Laten we echter hopen dat de nieuwe film aanzienlijk beter is dan The Final Fight, want anders zullen weinig mensen er moeite mee hebben dat Ip Man zijn laatste strijd gestreden heeft.

(Distributeur: Splendid Film / Vanaf december 2013 verkrijgbaar in de gekende multimedia stores)Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...