The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 19/12/2011

Hanna (2011)

Hanna (2011)

Joe Wright
Saoirse Ronan, Eric Bana, Cate Blanchett, Tom Hollander, Paris Arrowsmith, Olivia Williams, Jason Flemyng, John MacMillan, Tim Beckmann, Vicky Krieps, Christian Malcolm, Jamie...
Zie meer details
Hanna (Saoirse Ronan) wordt in de wildernis van de Noordpool op een aparte manier opgevoed door haar vader Erik (Eric Bana). Ze wordt namelijk helemaal klaar gestoomd om op elk gebied zowat de perfecte moordenaar te worden.
Ze leert jagen, vechten en overleven in alle soorten situaties. Op een dag meldt ze haar vader dat ze er klaar voor is. Die haalt een elektronische verklikker boven en vertelt haar dat wanneer ze de schakelaar overhaalt, ene Marissa (Cate Blanchett) haar zal opjagen en proberen te doden. Maar vader en dochter hebben duidelijk een plan om dit te voorkomen. Eric trekt alleen richting Duitsland, Hanna laat zich vrijwillig door de CIA oppakken om zo bij Marissa terecht te komen.
 
Tot zover zit het allemaal wel snor, een mysterieus verhaal dat bijzonder knap in beeld wordt gebracht en begeleid wordt door een al even knappe soundtrack. Maar vanaf dit punt, nog niet eens halverwege de film, wordt het mysterie eigenlijk zo goed als prijs gegeven en maakt het verhaal een serieuse duikvlucht. Logica en vooral spanning vallen zo goed als weg en het wordt uiteindelijk nog een lange rit om uit te zitten. Op gebied van het verhaal dan toch, want qua geluid en beeld blijft het niveau doorheen gans de film hoog met fris camera- en vooral slim montagewerk. Dit is goed te zien in een scène waarin Hanna ontsnapt uit het CIA hoofdkwartier, het knip-en plakwerk is zo snel en clever dat Hanna in staat lijkt te zijn om bijna bovennatuurlijke dingen te doen zonder enige computereffecten te gebruiken. Het is balanceren op het randje van het toelaatbare en dan heb je het gevaar om soms net over het randje te gaan. Dat gebeurd spijtig genoeg ook in enkele scènes. Zo weet Hanna zich onderaan een jeep vast te klampen vanuit een verticale positie in een put in de weg, terwijl de jeep toch flink gas geeft. Een stunt die normaal gezien elk botje in een menselijk lichaam zou moeten verbrijzelen, zelfs bij de Peter Parkers of Clark Kents van deze wereld. Heel knap gefilmd, met een weer snuggere montage, maar zo onrealistisch en uit de maat in een film die tot dan toe eigenlijk werkelijkheidsgetrouw was.


 
De heerlijke score is bijna volledig van de hand van The Chemical Brothers. Duistere technotunes die expliciet voor de bijhorende scènes zijn geschreven en die heel knap in de film verweven zitten. Zo gaat een alarmsignaal over in een alarmwekker en weer verder in de opzwepende muzieknoten van de chemische broeders. Het gaat zelfs zo ver dat wanneer Hanna buiten adem is, haar gehijg perfect in het ritme van de muziek past, of de muziek zelfs ritmisch van start laat komen.
 
Jammer dat het verhaal vrij vroeg ontspoort. Moest de film hetzelfde elan van het eerste halfuur kunnen aanhouden hebben, dan was dit ongetwijfeld één van de toppers van het jaar geweest. Toch een aanrader, al was het maar voor het camera-en montagewerk en de soundtrack!
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...