Giant Monsters All-Out Attack (2001) & Godzilla: Tokyo S.O.S. (2003)
Apotheose en afscheid!
Godzilla vs. King Ghidorah (1991) & Godzilla 2000 (1999)
In onze voorlaatste aflevering zien we de terugkeer van een oude vijand en krijgt het atoomhagedis een extreme makeover!
The Return of godzilla (1984) & Godzilla vs. Biollante (1989)
Telepatische rozenstruiken, reuzenluizen en we vieren een verjaardag!
Gojira (1954) & Son of Godzilla (1967)
We kennen in het westen de Roland Emmerich versie van het grote groene monster en kinderen van  de jaren ’80 zijn misschien ook niet onbekend...Door E. Frog
22/04/2012

Godzilla's Revenge (1969) & Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)

Godzilla's Revenge (1969) & Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)

Ishirô Honda
Tomonori Yazaki, Hideyo Amamoto, Sachio Sakai, Kazuo Suzuki, Kenji Sahara, Machiko Naka, Shigeki Ishida, Midori Uchiyama, Yoshifumi Tajima, Chôtarô Tôgin,...
Zie meer details
Jun Fukuda
Masaaki Daimon, Kazuya Aoyama, Reiko Tajima, Akihiko Hirata, Hiromi Matsushita, Hiroshi Koizumi, Masao Imafuku, Beru-Bera Lin, Shin Kishida, Goro Mutsumi, Daigo Kusano,...
Zie meer details
Deel 2 van onze Godzilla Special: Stockfootage, bloed en afgedankte Planet of the Apes kostuums!
 


3. Godzilla's Revenge (1969)

Deze reviews gaan over de 10-delige Godzilla collectie die in de Benelux beschikbaar is. De nummering slaat dan ook op deze reeks en niet op de volgorde van de officiële films.

De shoot was nog maar net begonnen of Eiji Tsubaray, de man die voor tal van Godzillafilms instond voor special effects en SFX-regie, moest forfait geven wegens ernstig ziek. Regisseur Ishiro Honda, die ook het origineel draaide, nam zijn taak over. Gevolg? Amper nieuwe scènes met Godzilla en veel beeldmateriaal overgenomen uit eerdere films. En jammer genoeg zijn de archiefbeelden de leukste stukken uit Revenge. Het geheel hangt aan elkaar met een kinderlijk verhaaltje over een kleine jongen die door een stel boeven wordt ontvoerd en dagdroomt over het ontmoeten van Godzilla en Minya. Bovendien is het enige nieuwe monster, Gabara, een zware teleurstelling, hij geeft een volledig nieuwe definitie aan het woord ‘rubber’. Tot slot hangt er ook nog eens een onsubtiele morele les aan vast –kom op voor jezelf- wat wel het allerlaatste is wat de kindjes(of fans) zullen zoeken in een Godzillafilm. 
 
Een bijzonder rare keuze om deze in de Beneluxreeks op te nemen met zo veel betere titels beschikbaar. Godzilla vs. The Sea Monster of Godzilla Raids Again om er maar enkele te noemen. Slechts de 3de in onze serie en we hebben al een absoluut dieptepunt bereikt. Positief is dan weer dat alles dat nu volgt pakken beter is. Jonge kinderen kunnen hier waarschijnlijk iets uit halen, maar laten we eerlijk zijn, dit is een veredelde compilatie, geen film. GR is het enkel waard om aan te schaffen voor de curiositeit van de titel of voor het compleet maken van de verzameling.4. Godzilla Vs. Mechagodzilla (1974)

Ondertussen is Japan's atoomhagedis 20 jaar en het lijkt wel of ze voor de 20ste verjaardag van de Japanse “Atoomgod” extra hun best hebben gedaan. De film is niet alleen een geweldige monster clash, hij bevat ook spanning, zelfs wat intrige en is daarbij nog deftig in beeld gebracht ook! Met de steeds kleiner wordende budgetten en de neergaande spiraal in kwaliteit was dit tegen alle verwachtingen in.
 
Het was inmiddels al archetypisch geworden om in deze films veel inhoud aan het menselijk aspect te geven. G vs. M breekt met deze gewoonte en plaatst personages en verhaal eerst. Erg ingewikkeld is het allemaal niet en de rollen zijn nu ook niet de meest veeleisende, toch maakt plot nu integraal deel uit van de film en bestaat niet enkel om de verschillende Daikaiju-gevechten* een reden van bestaan te geven.
 
Neem de scènes met Godzilla weg en de film doet enorm denken aan een sixties spy-movie. Zo zijn er mannen in lange jassen en met een zonnebril op(zelfs in het putje van de nacht!) die de hoofdpersonages schaduwen, is er een futuristische ondergrondse basis waar de vijand zich schuil houdt, tevens een spannende nachtelijke achtervolging op het dek van een cruiseschip en zelfs een vechtpartij die duidelijk geïnspireerd is op de legendarische Connery-Shaw rumble in het treincompartiment.  
Ook ongewoon is de hoeveelheid bloed die in het rond vliegt en de brutaliteit van sommige gevechten. Buiten het dramatische eerste deel waren de Godzilla’s meestal brave en bloedloze affaires, terwijl hier op een geven moment het bloed van Godzilla letterlijk uit een nekwonde spuit en er niet wordt gekeken op een opengescheurde muil! Dat plaatst de film automatisch in een iets volwassener daglicht,  al wordt al dat geweld een beetje getemperd door de traditionele humor tijdens de gevechten.
 
En van gevechten gesproken, we hadden in de vorige films Godzilla alleen nog maar zien kampen tegen de mens en gemuteerde grote dieren, maar nog nooit iets van zijn eigen kaliber. Hier moet hij het opnemen tegen een mechanische versie van hemzelf, gemaakt door een buitenaards ras dat er op uit is de aarde te veroveren. Dit gemechaniseerd monster is zo sterk dat zelfs de dinosauriër met de atoomkracht hem niet aan kan en hij hulp moet krijgen van een andere beschermer van de aarde, King Shisa(een kruising tussen een vleermuis en een 20 jaar oud, rotgeknuffeld teddybeertje). Op het einde van de film spelen ze een rondje tag-team tegen deze indringer dat fans van de betere aframmeling zeker zal weten te plezieren.
 
Bij de knokpartijen wordt het ook duidelijk waar het merendeel van het klein budget naartoe is gegaan. De monsterpakken zijn echt mooi gemaakt –hoewel het hier nog altijd om een ietwat “funny looking” Godzilla gaat- en de miniatuurlandschappen en schaalmodellen behoren tot het knapste wat we tot hiertoe al gezien hebben. Ook de pyromanen en anarchistjes onder ons kunnen hun hartje ophalen, er wordt weer heel wat opgeblazen en in de fik gezet.
 
Waar het geringe budget opvalt is aan sommige decors, de afwezigheid van bekende acteurs en de Planet of the Apes maskers. De aliens zijn namelijk afkomstig van een planeet waar iedereen er uitziet als een afgedankt kostuum uit Planet of the Apes. En nu we toch even aan het lachen zijn, het muzikaal intermezzo dat dient om King Shisa wakker te maken is dan weer zo tenenkrommend melig dat iedere keer ik het hoor, zin krijg in Croque Monsieur met extra cheesa.
 
We hebben hier nog altijd te maken met een film voor een jonger publiek, maar eentje dat net zoals bijvoorbeeld Star Wars, ook bij een oudere generatie in de smaak zal vallen. Sommige elementen lijken dwars op elkaar te staan, maar samen vormt het een zeer leuk en verzorgd geheel.
 
*Daikaiju=reuzenmonster

Godzilla's Revenge

De archiefbeelden komen voornamelijk uit Godzilla vs. The Sea Monster, Son of Godzilla en voorgaande film in de officiële reeks, Destroy all Monsters.
 
De monsters die hier een gastoptreden geven zijn Kamacura, Spiga, Gabara, Minya, Manda en Gorosaurus.
 
Gabara was het eerste monster dat niet op een bestaand of mythologisch dier was gebaseerd.

Godzilla vs. Mechagodzilla

Hoewel de film maar een gemiddelde opbrengst had, was de mechanische Godzilla direct een schot in de roos bij de fans. Amper een jaar later verscheen Terror of Mechagodzilla!
 
Mechagodzilla is nummertje 4 voor ons, maar reeds de 14de film in de officiële reeks.