Godzilla vs. King Ghidorah (1991) & Godzilla 2000 (1999)
In onze voorlaatste aflevering zien we de terugkeer van een oude vijand en krijgt het atoomhagedis een extreme makeover!
The Return of godzilla (1984) & Godzilla vs. Biollante (1989)
Telepatische rozenstruiken, reuzenluizen en we vieren een verjaardag!
Godzilla's Revenge (1969) & Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)
Deel 2 van onze Godzilla Special: Stockfootage, bloed en afgedankte Planet of the Apes kostuums!  
Gojira (1954) & Son of Godzilla (1967)
We kennen in het westen de Roland Emmerich versie van het grote groene monster en kinderen van  de jaren ’80 zijn misschien ook niet onbekend...Door E. Frog
18/06/2012

Giant Monsters All-Out Attack (2001) & Godzilla: Tokyo S.O.S. (2003)

Giant Monsters All-Out Attack (2001) & Godzilla: Tokyo S.O.S. (2003)

Shūsuke Kaneko
Chiharu Niiyama, Ryûdô Uzaki, Masahiro Kobayashi, Shirô Sano, Takashi Nishina, Kaho Minami, Shin'ya Ohwada, Kunio Murai, Hiroyuki Watanabe, Shingo Katsurayama,...
Zie meer details
Masaaki Tezuka
Noboru Kaneko, Miho Yoshioka, Mitsuki Koga, Hiroshi Koizumi, Akira Nakao, Kôichi Ueda, Kô Takasugi, Masami Nagasawa, Chihiro Ôtsuka, Takeo Nakahara, Norman...
Zie meer details
Apotheose en afscheid!


9. Giant Monsters All-Out Attack (2001)

Baragon, Mothra, King Ghidorah en Godzilla as himself. Is er met al deze daijkaiju nog plaats voor een verhaal of is dit niet meer dan een 90 minuten durende monster mash?Verrassend genoeg is All-Out Attack in alle opzichten de beste film uit heel de Godzilla sage, het origineel niet meegerekend. Nochtans is het gegeven een beetje oudbakken. Net als in The Return of Godzilla worden alle voorgaande films genegeerd en krijgen we voor de 2de keer een sequel op het nu bijna 50 jaar oude origineel. Maar kijk daar even voorbij en je ziet een film die drama, humor, spanning en spektakel, meer dan ooit in de juiste verhouding heeft.
 
Wat hier enorm aan bijdraagt is het acteerwerk. In veel episodes had het spektakel voorrang  waardoor de performances dikwijls in het gedrang kwamen. Niet hier. Dit deel heeft het sterkste acteerwerk uit heel de reeks, het origineel "wel" meegerekend. We volgen 2 personages, de ijverige journaliste Yuri die kost wat kost baanbrekende footage van  Godzilla wil bemachtigen en haar vader, een officier bij de zeemacht die wordt ingezet om het monster het hoofd te bieden.  Het verhaal wordt volledig verteld vanuit hun standpunt wat het automatisch een pak spannender en dramatisch maakt omdat nu pas echt duidelijk wordt wat voor ravage deze gigantische monsters aanrichten. Heel de ramp bekeken door de ogen van de slachtoffers is trouwens een techniek die later ook succesvol werd toegepast in Spiel’s War of the Worlds en recent nog in de Godzilla hommage Cloverfield.
Deze aanpak werkt natuurlijk alleen als de special effects kunnen overtuigen. GMAA hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Godzilla 2000 was al een serieuze sprong voorwaarts qua SFX, maar is klein bier vergeleken met All-out Attack. Het is moeilijk voor te stellen dat een film met mannen in gigantische monsterkostuums –het zogenaamde man-in-suit of suitmation- er ooit nog beter of zal uitzien. De pakken, deels animatronisch, zijn prachtig, de bewegingen van de monsters heel geloofwaardig en bovendien lopen ze rond in de meest realistische miniatuursets. Tarantino vond sommige sets zelfs zo indrukwekkend dat hij ze gebruikte in Kill Bill. Verder zijn de echte acteurs met wat digitale hulp naadloos geïntegreerd in al de actie en ontploffingen, waarvan er trouwens voldoende zijn. Kortom, dit is indrukwekkende stuff dat absoluut niet hoeft onder te doen voor zijn westerse tegenhangers.
 
En ook al is de opzet niet origineel, het verhaal erachter is dat wel. Er is een poging gedaan om de ganse mythologie om te gooien zonder de fans teleur te stellen. En dat lukt eerlijk gezegd vrij aardig. Het gaat om een eeuwenoude profetie die in vervulling gaat wanneer Godzilla voor de 2de keer opduikt uit de zee en aan zijn destructieve shuffle begint door het land. Dit maal komt hij in naam van de ongewroken doden en heeft het op alles en iedereen gemunt. Maar het land is niet zonder voorvechters, zo doen Baragon, Mothra en drakenkoning Ghidorah dienst als beschermers van Japan. Alleen is de drakenkoning nog niet ontwaakt en is het aan enkele uitverkoren om zijn nest te vinden en hem te wekken. Want alleen de 3 hun verenigde kracht kan Godzilla verslagen. Het is ongetwijfeld het meest mysterieuze, spannende en ingenieus in elkaar gestoken verhaal uit heel de Gojira geschiedenis. Dat er af en toe een knipoog naar de camera wordt gegeven is ook zeer welkom, want buiten die spaarzame momenten is het de regisseur bittere ernst. Zo zijn er een paar scènes die niemand onberoerd zal laten. Zo is er een moment waarbij een klasje kinderen wordt opgeschrikt door een enorme ontploffing en ze niet zo heel ver een gigantische paddestoelwolk uit de grond zien verrijzen. Dit apocalyptische beeld in combinatie met de kinderen hun gezichtjes is zowat de beste anti-kernwapen boodschap dat er te vinden is. Minder grim maar minstens even aangrijpend is de nachtelijk aanval met een squadron straaljagers en het spectaculaire treffen tussen Baragon en Godzilla.
 
Dit alles maakt van onze nr. 9 een meeslepende en spannende film zoals de reeks er nog nooit één gezien heeft. Het is alsof Studio Toho hier jarenlang naar toe heeft gewerkt met GMAA als apotheose. Het slot van de film zou dan ook perfect geweest zijn om in schoonheid af te sluiten. Maar film is business als een ander en er zouden nog minstens 3 sequels volgen, al zou niks dit nog evenaren.10. Godzilla: Tokyo S.O.S. (2003) 

Tokyo SOS is een rechtstreeks vervolg op Godzilla against MechaGodzilla, niet te verwarren met het door ons reeds eerder besproken vs. MechaGodzilla. De eerstgenoemde film maakt geen deel uit van onze 10delige reeks, maar was een goeie episode, weliswaar toegespitst op de jongere fans. 

En TS is voor datzelfde publiek bedoelt, enkel het feit dat dit een double feature was met een Hamtaro film, Ham Ham Grand Prix, zou duidelijkheid genoeg moeten zijn. Maar TS kan niet tippen aan zijn voorganger, laat staan het geweldige Giant Monsters All-out Attack. Daarvoor kan de film met te weinig nieuws voor de dag komen en volgt hij plotgewijs te braafjes het reeds jaren vastgelegde stramien. Buiten een belangrijk subplot dat halverwege de film volledig wordt genegeerd is dit als vaste kost uit de VS-reeks: Godzilla bedreigt Japan en MechaGojira, nu gebouwd met de botten van de originele atoomdraak, is de laatste hoop.
 
De film zit vol referenties en flashbacks uit vroegere afleveringen en spin-offs, wat het ook niet bepaald de meest op zichzelf staande film maakt. Daarmee is het niet de slechtste film uit de 10delige reeks, maar zeker de slechtst gekozen om in de Benelux collectie op te nemen. Godzilla against MechaGodzilla had een veel logischere keuze geweest.
Het publiek dat echt wild wordt van een Hamtaro film zal hier echter plezier aan beleven, maar voor de oudere fans is dit eerder een vrij zoutloze aflevering met een saai plot en gevechten die we al eerder en veel beter hebben gezien. Het is voornamelijk bedoelt voor kinderen, maar Godzilla die tegen de larven van Mothra strijd en daar bijzonder veel moeite mee heeft, is de geloofwaardigheid echt wel strekken(had misschien nog net gewerkt in eighties Zilla). Verder is het acteerwerk zeker niet erg sterk te noemen en steekt de hardnekkige neiging tot melodrama opnieuw de kop op.
 
Tokyo SOS is niet zonder zijn momenten, maar ze zijn enorm schaars.The Original Godzilla Collection besluit:

10 films, 2 echt fantastische, 3 niet te missen episodes, 4 afleveringen die best ok zijn en maar 1 die je beter kan skippen. Globaal bekeken dus een geweldige selectie. Niet alle goede Godzilla films zitten er in, maar dat kan je gelukkig ook niet zeggen van de mindere titels. Zoals gezegd zijn deze 10 besprekingen met bijhorende trivia maar een tipje, wat zeg ik, schilfertje van de gigantische ijsberg dat de Godzilla saga is. Het is dan ook een helse en kostelijke onderneming om werkelijk alles, inclusief de US-versies te pakken te krijgen. Toch nog interesse in enkele andere Godzilla films? Check dan zeker deze:
 
Godzilla Raids Again: Deze 2de Godzilla film kan beschouwd worden als mal voor heel de franchise. Minder serieus opgevat als het origineel en met het monsteraspect duidelijk meer op de voorgrond. Het is hier dat het atoommonster voor het eerst zou vechten tegen een andere gigantische tegenstander, een gegeven dat de rest van de saga zou kenmerken.
 
King Kong vs. Godzilla: Oogt bijzonder goedkoop en is verschrikkelijk campy, maar het is geweldig om deze titanen der cinema tegen mekaar op te zien gaan.
 
Godzilla vs. Destoroyah: Een geweldige afsluiter van het Heisei tijdperk met de originele Godzilla die op het einde van de film een nucleare meltdown ondergaat en sterft. Een bovengemiddelde film die het icoon alle eer gaf dat het verdiende.
 
Final Wars: De voorlopig laatste Godzilla film uit het land der herkomst en zeker niet een van Toho’s “finest moments”, maar een film waarin The King of all monsters het opneemt tegen al zijn oude vijanden, inclusief het Amerikaans kneusje Gino, kan en mag je gewoon niet missen
 
 
Gebeten door andere Daikaiju -en giant monster films?
Nog enkele andere leuke Toho vehikels:
 
Rodan: een kruising tussen een pteradon en een groot kieken. Varan:
een leren vliegende eekhoorn met hoorns.


 
Mothra: de eens grote vijand van Godzilla is ook op zijn eentje begonnen.Dogora:
grote vliegende kwallen from outer space die dol zijn op diamanten.Yog, Monster from Space:
een soort levende Duracell batterij in de vorm van een octopus.


  
Verder is er nog het op Godzilla geinspireerde Cloverfield, Emmerich’s Godzilla(komaan, deze is best lollig), de originele Kong en directe sequel Son of Kong, de Ray Harryhausen klassiekers It came from beneath the sea en Beast from 20.000 fathoms, Tarantula van Universal, Q-The Winged Serpent van Larry Cohen en so bad there awesome: Reptilicus en The Giant Claw. En last, but certainly not least, de grote tegenhanger van Godzilla, de eeuwige underdog: Gamera. Een gigantische schilpad die plasma uit zijn bek kan afvuren, vliegt door behulp van zijn plasma-aangedreven schild en die de olympische bar beoefent als een gediplomeerd turner. Zijn films(12 in totaal) zagen er niet altijd even hoogstaand uit, maar dat kon de pret zeker niet drukken.  
Giant Monsters All-Out Attack

In het begin van de film zit er een duidelijke sneer naar de Emmerich versie. 
 
Godzilla’s uiterlijk is volledig in lijn met de rol die hij hier vervult. Ze hebben hem witte ogen gegeven zodat hij zelf ook meer op een geest lijkt.