The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 08/08/2013

Ghost in the Shell 2: Innocence (2004)

Ghost in the Shell 2: Innocence (2004)

Mamoru Oshii
Het bijna twintig jaar oude Ghost in the Shell staat op visueel en narratief vlak nog altijd zijn mannetje tegenover hedendaagse anime films. Het vervolg, Ghost in the Shell 2: Innocence, is misschien nóg beter en heeft zijn thuis gevonden op Blu-ray: in glorieus HD is het nog meer genieten van één van de beste anime films aller tijden.
Als je nog nooit van Ghost in the Shell gehoord hebt, kan je deze recensie beter overslaan, je diep gaan schamen en zo snel mogelijk de DVD opspeuren. Het eerste deel van het duo (er is ook een serie van verschenen) is één van de meest bekende anime films in het Westen en geniet nog altijd een grote cult-status. De beoogde faam en glorie in Europa en omstreken die de makers voor ogen hadden werd echter nooit bereikt, daarvoor is de film té afwijkend, té hard, té Japans. Met een bijzondere stijl (met film noir elementen) en de nadruk op seks en geweld is Ghost in the Shell geen film voor de tere ziel.

Deel twee, dat bijna tien jaar later verscheen, borduurt op het verhaal en de stijl van deel één voort en werd tevens nooit een groot succes buiten Japan. Aan de kwaliteit ligt het echter niet, want met nog mooiere beelden aangevuld met CGI, alsook een intrigerend verhaal is dit een parel. Hoewel de schier oneindige hoeveelheid quotes die de personages eruit gooien en de ondoorzichtige manier waarop thematiek en idealen in het plot zijn verweven enigszins afdoen aan de totaalervaring, blijft dit een hoogwaardige film die nog altijd diepe indruk maakt.

Het voordeel van de Blu-ray versie wordt al na de eerste seconden duidelijk. Zoals de meeste anime die de overstap naar High Definition maken, zijn de beelden kraakhelder en springen nuances in licht en beweging nog meer in het oog. Gezien het hier gaat om één van de mooiste geanimeerde films aller tijden voegt dit wezenlijk iets toe aan de beleving ervan. Het spel van licht en donker waar regisseur Oshii (Patlabor, Avalon) bekend om staat spat van het scherm en geeft de toch al indrukwekkende wereld een extra dimensie. Enige nadeel is dat de wat gedateerde CGI-onderdelen meer dan voorheen loskomen van de getekende omgeving. In een film waar je van de ene in de andere visuele verbazing valt, is dit op z’n minst vervelend. Vooral de texturen hadden veel baat gehad bij een update, temeer door het torenhoge niveau van de andere ingrediënten. Gelukkig zijn dit slechts enkele momenten en zijn er ook voldoende voorbeelden te noemen waarbij de CGI wél werkt.

Wat valt er meer nog te zeggen over dit bijzonder stukje Japanse cinema? Diegenen die de film nooit hebben gezien, maar fan zijn van het origineel, kunnen dit vervolg blind aanschaffen. Onbekenden met de wereld van Ghost in the Shell zijn bijna verplicht om het eerste deel te bekijken, anders mis je teveel informatie en wordt het moeilijk de kern van het verhaal te destilleren. Fans van het tweede deel die de film al op DVD hebben tenslotte, hoeven zich niet af te vragen of de Blu-ray versie meerwaarde heeft, want dat is een volmondige JA! In de tien jaar die verstreken zijn sinds de oorspronkelijke release van Ghost in the Shell 2: Innocence heeft de film niets aan kwaliteit ingeboet en mocht je als anime-liefhebber nog geen Blu-ray speler hebben dan is dit hét moment om er één aan te schaffen en overtuigd te raken.

(Distributeur: Filmfreak)
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...