The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 27/01/2012

Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works (2010)

Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works (2010)

Ken'ichi Takeshita
Yu Asakawa, Mai Kadowaki, Ayako Kawasumi, Kazuhiro Nakata, Tadahisa Saizen, Noriko Shitaya, Noriaki Sugiyama, Junichi Suwabe, Atsuko Tanaka, Kana Ueda
Zie meer details
Fate/stay Night: Unlimited Blade Works is een adaptatie van een 24-delige animeserie getiteld Fate/stay Night, dat op haar beurt een adaptatie is van de zeer populaire Japanse ‘visual novel’ met dezelfde titel. 
Voor onbekenden met het fenomeen: een visual novel is een soort game met eenzelfde grafische stijl als manga/anime, waarbij het zaak is bepaalde dingen aan te klikken om het verhaal voort te drijven. Gezien de beperkte populariteit van het genre in de Westerse wereld is het niet verwonderlijk dat Fate/stay Night hier geen groot kijkerspubliek trekt. Helaas zal de nieuwe film daar geen verandering in brengen, gezien nieuwkomers overladen worden met vreemde personages en plotwendingen die dankzij gebrek aan achtergrond en de sneltreinvaart waarmee alles wordt verteld, voornamelijk verwarring en onbegrip creëren.
 
Fate/stay Night vertelt het verhaal van Shiro Emiya, een jonge monteur die plots terecht komt in de Holy Grail War. Dit is een gevecht tussen zeven tovenaars, de zogenaamde ‘Masters’, die bijgestaan worden door hun ‘Servants’: reïncarnaties van legendarische helden. Zij zijn allen op zoek naar de Holy Grail, een magisch object dat elke mogelijke wens in vervulling kan laten gaan. Shiro komt er na een confrontatie met een andere Master achter dat hij de zevende Master is, met Servant Saber aan zijn zijde. Waar hij in eerste instantie niet wil vechten en juist probeert vriendschap te sluiten met Master Tohsake Rin (tevens een klasgenoot), weet hij uiteindelijk zijn initiële angst te overwinnen en gaat de strijd aan om de Masters met slechte bedoelingen uit te schakelen. 
 

 
Mocht bovenstaande samenvatting je enigzins vreemd over komen, dan kun je Unlimited Blade Works beter overslaan. De film staat namelijk bol van bizarre gebeurtenissen en personages die vaak plots geïntroduceerd worden, zonder dat er ook maar enige uitleg wordt voorzien. Unlimited Blade Works maakt onderdeel uit van het drieledige hoofdverhaal van de visual novel: het is één van de drie alternatieve plotrichtingen die de speler kan kiezen, gebaseerd op de beslissingen die hij of zij neemt gedurende de game. Dit maakt het erg lastig voor nieuwkomers om logica te destilleren uit hetgeen waarmee hij/zij geconfronteerd wordt in de filmadaptatie. Fans van de serie daarentegen hebben voldoende voorkennis om het geheel in perspectief te plaatsen en te genieten van deze alternatieve vertelling van het voor hen bekende verhaal. 
 
Zelfs voor fans biedt Unlimited Blade Works echter geen gegarandeerd kijkplezier. Waar de makers in de anime-serie de tijd en moeite konden nemen om personages uit te diepen en het plot zich op een prettig tempo te laten ontvouwen, lijkt het alsof ze bij de film een race tegen de klok voeren om zoveel mogelijk informatie in zo min mogelijk tijd te proppen. Het ene gevecht is nog niet afgelopen of de volgende vechtersbazen staan alweer tegenover elkaar: er is weinig ruimte voor de kijker om op adem te komen. Dit maakt van Unlimited Blade Works een vermoeiende film waar alles zich in een dergelijk hoog tempo afspeelt, dat een tweede of derde visie bijna een noodzakelijkheid is. Daarbij is de visuele stijl aardig, zij het niet bijzonder of hoogwaardig. Waar films en series als Grave of the Fireflies en Noein (look it up!) de kijker overweldigen met visuele pracht, maakt Unlimited Blade Works op dit vlak te weinig indruk. De uitstekende muziek verzacht dit ten dele, maak kan niet verhullen dat de film gebrek heeft aan een eigen gezicht. 
 
Hadden de makers de verhaallijn van Fate/stay Night: Unlimited Blade Works opnieuw in de vorm van een 24-delige animeserie uitgebracht, dan was het ongetwijfeld wederom een fijne, krachtige toevoeging aan de bestaande animebibliotheek geweest. In deze vorm faalt het echter op vrijwel elk vlak. Begrijp me niet verkeerd, Unlimited Blade Works is geen slechte film: er valt genoeg te genieten aan de personages, gevechten en dialogen. Echter door gebrek aan toelichting, alsook het hoge tempo waarmee alles getoond en verteld wordt, is deze versie van Fate/stay Night voor nieuwkomers, noch voor fans een aanrader geworden.

Plaats uw reactie

Draven op 28/01/2012
Proficiat Crazy Johnny met je eerste review! Is er meteen 'boenk' op :) !
Azuul op 29/01/2012
Leuke eerste review Johnny en welkom bij ons team
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...