The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 30/10/2013

Evangelion 3:33 You Can (Not) Redo (2012)

Evangelion 3:33 You Can (Not) Redo (2012)

Hideaki Anno, Mahiro Maeda, Masayuki, Kazuya Tsurumaki
Megumi Ogata, Megumi Hayashibara, Yûko Miyamura,... 

Zie meer details
Evangelion 3:33 – You Can (Not) Redo is een ervaring die de één in verwarring achter laat, terwijl een ander tijdens het kijken al druk in discussie is met medefans. Onder welke categorie je ook valt, als je ooit iets van Evangelion hebt gezien en er van genoot, kan je dit derde deel uit de Rebuild serie blind kopen.
Let op: hier volgen spoilers! Ik kan deze recensie onmogelijk schrijven zonder spoilers dus raad ik je aan, indien je nog onbevangen de film wil bekijken, om de volgende alinea over te slaan.

Goed, je bent er nog! Dan hier shocker nummer 1: er is veertien jaar verstreken! Sinds Evangelion 2.22 is Shinji in stasis gebleven, wat betekent dat hij veertien jaar later in de toekomst ‘wakker’ wordt en iedereen flink veranderd is. Shinji’s Eva01 staat niet meer tot zijn beschikking en hij wordt sowieso geacht uit de buurt te blijven van de Evangelions. Daarnaast is NERV nu de grote vijand en wordt Shinji in een oorlogsschip gedropt, dat onder leiding staat van Misato, die nu blijkbaar een hogere rang heeft. Last but not least, dat schip is een soort van gigantische space walvis… Juist. Welkom terug in de bizarre, verwarrende wereld van Evangelion. Wat niet werd veranderd, is de stortvloed aan problemen die Shinji over zich heen krijgt. Je kan niet anders dan medelijden voelen voor de fysiek en emotioneel beschadigde Shinji die plots door iedereen in de steek lijkt te zijn gelaten. Hij blijft dan ook duidelijk de protagonist, omringd door Asuka, Rei, Misato en natuurlijk de Evangelions.

Snap je het allemaal nog? Wees niet gevreesd als dat niet zo is; Evangelion is één van de meest complexe en verwarrende film- en animeseries ooit. Hoewel de nieuwe filmserie zonder meer overzichtelijker is dan de originele anime, blijft het een ingewikkeld geheel als je niet 95 minuten je aandacht erbij houdt, vooral bij dit derde deel. Het is allemaal wat minder gericht dan de eerste twee films en af en toe voelt het alsof alles van 1:11 en 2:22 uit het raam is gegooid om terug te keren naar een meer rommelige, vragen opwekkende versie van het verhaal. Uiteindelijk worden meer en meer dingen duidelijk, maar veel vragen blijven tot het einde knagen. Het internet biedt uitkomst met talloze fora waarop de films tot op het bot geanalyseerd worden, al is het geen middel tegen het verloren gevoel tijdens het kijken. Deze overvloedigheid aan informatie op internet is wel tekenend voor de grote gelaagdheid van de wereld. Daarbij wordt er veelvuldig gespeeld met onze concepten van tijd en ruimte, wat vaak uitnodigt tot meerdere interpretaties. Ik kan hier dus nog duizenden woorden gebruiken om alles te beschrijven en uit te leggen, maar je moet zelf de keuze maken wat en hoe je het allemaal tot je neemt. Je kan zonder voorkennis prima deze nieuwe Rebuild filmserie bekijken, maar wil je wat dieper in gaan op de gigantische wereld van Evangelion, dan verwijs ik je naar de oorspronkelijke serie uit 1995.

Wat geen verschillende visies behoeft zijn de beelden: die zijn fe-no-me-naal! Er zijn weinig animeseries of –films die ook maar in de buurt komen van de volheid, het detail en de souplesse van de beelden in Eva 3:33. Het design van de omgevingen, maar vooral de Evangelions, is daarnaast erg sterk. Het verschilt van de originele serie, maar dit zullen zelfs de meest die-hard fans geen probleem vinden als ze de prachtige biomecha’s voor het eerst het beeld zien vervolmaken. Deze recensie is geschreven vanuit de DVD-versie, de film is echter gewoonweg gemáákt voor Blu-ray. Als je dus de kans krijgt, pak dan zeker het blauwe schijfje! Meer woorden hoef ik hier niet aan te besteden: bekijk de trailer en raak overtuigd!

Het is lastig om een film te beoordelen die zo vervlochten is binnen een wereld die op haar beurt een bizarre hoeveelheid lagen kent. Je ervaring is dan ook zeer afhankelijk van je voorkennis. Voor de kijker die pas door Evangelion 1:11 voor het eerst met het universum in aanraking kwam, zal Evangelion 3:33 vaak verwarrend zijn en soms onlogisch aanvoelen. Dit omdat de makers meer vrijheid hebben genomen met de verhaallijn en relaties tussen de verschillende personages. Omdat dit in de oorspronkelijke serie gemeengoed was, zal de meer ervaren kijker er geen probleem mee hebben. Sterker nog, de gretige forumdebater kan niet wachten om de discussie aan te gaan met mede-enthousiastelingen over de gebeurtenissen in Eva 3:33. Objectief zijn is dan een lastige taak, maar geplaatst binnen het kader van de Rebuild serie is het een geslaagd deel.

Hoewel wat meer toelichting prettig was geweest, overheerst het positieve. Als er één ding is dat Evangelion 3:33 – You Can (Not) Redo uitstekend doet, is het een verlangen creëren naar het vierde en laatste deel van de Rebuild serie. Die verschijnt volgens de laatste berichten pas rond 2015, dus je hebt gelukkig nog even de tijd om uit te zoeken wat de betekenis van alles is in de bijzondere, maar ontredderende wereld van Evangelion.

(Distributeur: FilmFreak)Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...