The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 09/10/2011

Die (2010)

Die (2010)

Dominic James
John Pyper-Ferguson, Emily Hampshire, Caterina Murino, Elias Koteas, Patricia McKenzie, Karl Pruner, Katie Boland, Fabio Fulco, Simone-Elise Girard, Bill Croft, Chip Chuipka,...
Zie meer details
Herfst 2005 raakten 5 vreemden voor altijd met elkaar verbonden door gruwelijke gebeurtenissen, door de politie 'de trials' genoemd. 'Die' vertelt hun verhaal.
In een sfeervolle openingsscène vraagt een vader aan zijn 9-jarig zoontje om met een dobbelsteen te gooien. De vader, gespeeld door Stephen McHattie die met zijn warme stem van 'Pontypool' een succes maakte, stopt zoveel kogels in zijn revolver als de dobbelsteen aangeeft en schiet zich door het hoofd voor de ogen van zijn zoon. Jaren later worden 6 vreemden wakker in een cel zonder enige herinnering hoe ze daar beland zijn. Eén van hen wordt onmiddelijk het slachtoffer van een sadistisch spel waarbij een dobbelsteen over zijn overlevingskansen beslist. Het lot is hem niet gunstig gezind en er blijven 5 personen over. Om de beurt moeten ze spelen waarbij de ene het slachtoffer wordt van de andere zijn zwakheden. We leren namelijk via flashbacks wat achtergrond kennen van onze 5 gevangenen en blijkt dat ze allemaal iets gemeen hebben, ze gaan allen door een mindere periode in hun leven.
 
Als dit uitgangspunt je niet aan een andere filmreeks doet denken dan heb je de afgelopen 7 jaar op een onbewoond eiland geleefd, want dit heeft natuurlijk wel heel erg veel weg van 'Saw'. Het sadistische spel, de flashbacks, het lijden om gered te worden,...je verwacht eigenlijk elk moment dat het driewielertje het beeld binnen komt rijden. Maar toch zijn er ook verschillen. Waar 'Saw' al gauw richting martelporno ging, kiest Dominic James met 'Die' meer de richting van thriller en er wordt meer ingespeeld op de personages, hun verleden en de richting die ze in hun leven uiteindelijk uit willen gaan. Je zou kunnen zeggen dat er bij 'Die' misschien iets meer moet nagedacht worden. 
 
 
Buiten Stephen McHattie zitten er met John Pyper-Fergusone, en vooral Elias Koteas, nog leuke namen in de cast. Die laatste speelt op een overtuigende manier een afgeleefde flik die de zin in het leven volledig kwijt is geraakt nadat hij een fout maakte waarbij een onschuldige om het leven kwam. Een personage dat we al tot vervelens toe hebben moeten aanschouwen weet Koteas toch interessant neer te zetten. Het acteerwerk valt over de ganse lijn wel mee, de Italiaanse Caterina Murino speelt de agente die het onderzoek leidt, maar met zulk een Italiaans accent dat je je met momenten in een ware Argentofilm waant. Ook Fabio Fulco kan zijn Italiaanse roots niet verbergen, bij hem gaat het zelfs zover dat de beste man niet verstaanbaar zou zijn zonder ondertitels.
 
Kort maar bondig samengevat: Diegenen die 'Saw' te bloederig vonden zullen in 'Die' meer hun smaak vinden. Fans van 'Saw' die vooral door de martelscènes opgewonden raakten zullen 'Die' dan weer niets vinden. Ik houd het bij een leuke debuutfilm die misschien net iets te veel gaan lenen is.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...