The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 17/02/2011

Damned by Dawn (2009)

Damned by Dawn (2009)

Brett Anstey
Renee Willner, Bridget Neval, Dawn Klingberg, Danny Alder, Taryn Eva, Mark Taylor, Peter Stratford, Nina Nicols, Trent Schwarz
Zie meer details
Op een dag ontvangt Claire een nogal eigenaardig pakje van haar bedlegerige grootmoeder. Hierdoor besluit ze samen met haar kersverse vriend Paul de familie op te zoeken, die ergens afgelegen op het Australische platteland leeft. Wanneer ze daar haar Nana bezoekt heeft die het steeds over "the wheeping one". De familie denkt dat hier enige vorm van dementie in het spel is, maar de nacht daarop worden ze gewekt door een geluid dat door merg en been gaat. Het is een banshee die de ziel van de stervende grootmoeder komt ophalen. Maar Claire laat haar niet zo maar gaan en komt ondanks de schuwingen van Nana toch tussenbeide. Kort daarna laat de feeërieke heks haar minions op de familie los en zijn ze damned by dawn.
Deze film werd oa. op Frightfest aangekondigd als een onofficiële vierde Evil Dead, dus had ik wel een zekere verwachting van deze The Amazing Krypto Bros productie. Want zeg nu zelf, The Evil Dead met een banshee en een tagline " When The Banshee Cries... The Dead Will Rise " klinkt toch wel veelbelovend.

Het eerste half uur is het best wel genieten. De sfeer zit meteen goed en door de combinatie van fog, creepy oude bomen en het landhuis, waan je jezelf terug in een Engelse griezelfilm uit de goede oude tijd. Maar van het ogenblik dat de belachelijke rondvliegende CGI skeletten tevoorschijn komen, wordt de film bijna gekelderd. Hadden ze gekozen voor meer practical effects had dit beslist beter uit de verf gekomen. De make-up en gore effecten daarentegen waren best ok te noemen. Afwisselend met hits en misses, kabbelde de film verder in een tempo dat je bij momenten op de klok deed kijken. Soms wordt er subliem gebruik gemaakt van muziek en geluidseffecten om dan een minuut erna slordig uit de bocht gaat. Hetzelfde kan gezegd worden over het camerawerk, bij momenten topnotch, maar voor het merendeel erg middelmatig.

Hoewel plotgewijs deze film enkele raakvlakken heeft met Raimi's klassieker, komt hij nooit in de buurt. Ondanks het sterk begin en de goede elementen die de film rijk is, kan je de teleurstelling niet onder stoelen of banken steken. Het zou niet de eerste keer zijn dat uit deze regio een filmmaker opstaat die een verrassend heerlijk debuut maakt, maar helaas blijft het bij een gemiste kans. Hopelijk krijgt deze filmstal een tweede kans en kunnen ze ons in de toekomst een meer geslaagd geheel voorschotelen. Is nu al te importeren uit de VS op DVD en Blu.Check van dezelfde makers ook de kortfilm 'Atomic Spitballs' :


  
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...