The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 14/04/2013

Crawlspace (2012)

Crawlspace (2012)

Justin Dix
Crawlspace speelt zich af in een ondergronds laboratorium. 
Zoals je wel al kan vermoeden zijn de experimenten die men er op diverse patiënten heeft uitgevoerd uit de hand gelopen. De wetenschappers proberen hun testobjecten te ontlopen en zoeken panisch een weg naar boven om zo hun vrijheid te herwinnen. Maar ook de proefkonijnen zien hun kans schoon om in de chaos van het incident te kunnen ontsnappen. Om de situatie onder controle te krijgen doet men beroep op een gespecialiseerd team. Tijdens hun briefing worden er strikte orders gegeven: de werknemers moeten gered en begeleid worden naar de uitgang, terwijl de patiënten onder geen beding het zonlicht te zien mogen krijgen!

Inderdaad, een zeer eenvoudig verhaal. Bovendien nogal voorspelbaar ook. Al moet ik wel bekennen dat er toch enkele interessante plotwendingen en karakterontwikkelingen in de film zijn opgenomen. Zo werd er bijvoorbeeld een liefdesverhaal in het geheel verwerkt, iets wat de meesten onder ons niet zouden verwachten. Het verhaal is gecentreerd rond het personage van aanvoerder Romeo. Tijdens zijn missie om de wetenschappers te redden, staat hij plots oog in oog met zijn 'overleden' vriendin Eve. Uit haar lichaamsbewegingen en litteken aan het hoofd kunnen we opmaken dat Eve aan een zwaar geval van geheugenverlies lijdt. Zelf weet ze dus totaal niet hoe ze in dit laboratorium verzeild is geraakt. Romeo staat nu voor een hartverscheurende keuze. Kiest hij voor zijn geliefde en de kans om met haar opnieuw een relatie te beginnen of zal hij zijn missie tot een goed einde brengen én dus geen enkele patiënt, ook zijn Eve niet, laten ontsnappen? Dit is bovendien nog maar het topje van de ijsberg. De film krijgt door deze gebeurtenissen een goed opgebouwde spanning met zich mee die vele anderen in dit genre absoluut niet bezitten.

Ook zet het uit de hand gelopen experiment de kijker aan tot nadenken waardoor Crawlspace meer wordt dan een brainless filmpje. De gemuteerde vijand werd mooi uitgewerkt en stelt ons niet teleur. In de film heeft men bovendien een bepaald spanningsveld gecreëerd tussen het opgeroepen commandoteam en de wetenschappers. Die zijn namelijk niet zomaar een bende tamme schapen die de bevelen van het team klakkeloos uitvoeren. Dat prikkelt onze nieuwsgierigheid want wat is hun uiteindelijke rol in dit alles? De acteerprestaties zijn trouwens redelijk. Hoewel er geen noemenswaardige uitschieters zijn, merken we gelukkig ook geen echte dieptepunten op.

Schrijver en regisseur Justin Dix is er in geslaagd om een goed, maar verzadigd, concept terug nieuw leven in te blazen. Het script en ook de film zelf werd voorzien van een goed tempo. We kunnen niet klagen over de kwaliteit van de opnames. Je merkt wel dat er een filter werd geplaatst op de camera tijdens de opnames, maar dit komt zeker niet goedkoop over. Deze en nog meer elementen maken dat Crawlspace een onderhoudend filmstukje geworden is. Laten we hopen dat vooral het eerste en laatste gedeelte van de film terug een inspiratiebron mag worden voor andere laborampfilms!
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...