The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 28/07/2011

Captifs (2010)

Captifs (2010)

aka Caged

aka Caged
Yann Gozlan
Zoé Félix, Eric Savin, Arié Elmaleh, Ivan Franek, Igor Skreblin, Philippe Krhajac, Margaux Guenier, Goran Kostic, Jana Bittnerova, Sacha Mijovic, Clara...
Zie meer details
Dankzij titels als Haute Tension, Martyrs, À l'intérieur, … stond Frankrijk de laatste jaren met een vette stip bovenaan op de horrorkaart. We zijn echt verwend geweest door die stroming films, maar de laatste tijd zit de Franse horror in een ander straatje. De meeste titels kan je het best omschrijven als een "net niet" situatie. We krijgen uit dat land nog steeds films met een hoge productiewaarde, Mutants of een Vertige zijn lang niet slecht gemaakt, maar missen toch een bepaald ingrediënt om ze te laten ontstijgen uit de middelmaat. Ook Yann Gozlan’s eerste langspeler Captifs valt in het laatste rijtje.
We bevinden ons ergens in ex-Joegoslavië, Carole en haar twee collega's Mathias en Samir, zijn klaar met hun humanitaire missie en trekken huiswaarts. Het drietal komt onderweg een blokkade tegen van het leger, maar heeft geen zin om te wachten tot deze wordt opgeheven. Ze slaan een zijweg in en rijden zich verloren in de backcountry van de Balkan. Een bende gemaskerde mannen overvalt hen en ze worden onder verdoving meegenomen. Verward wordt ons trio in een donkere kelder wakker. Ze krijgen van hun kidnappers eten en drinken en ontvangen zelfs medische verzorging. Niet te weten welk lot hun te wachten staat, gaat plots de telefoon over en beginnen de andere gevangenen in de donkere ruimte te beven van de schrik…
 
Captifs is in Frankrijk niet echt goed onthaald geweest, maar dit wil niet zeggen dat je de film zo direct mag afschrijven. Om maar een voorbeeld te geven, Martyrs werd destijds bij zijn eerste screening op Cannes ook maar lauwtjes ontvangen, maar werd kort daarna een veelbesproken onderwerp. De eigenlijke "Buzz" rond deze film kwam pas later, na vertoningen op genrefestivals en bij de dvd-release. Natuurlijk is Captifs niet van hetzelfde niveau als Martyrs, maar is zeker een kijkbeurt waardig. Gozlan doet met zijn eerste film geen onaardige poging, de spanning zit er redelijk goed in, al mag je niet het gebruiklijk Franse bloedvergieten verwachten. We worden wel getrakteerd op een hondenbarbecue, dat hoogstwaarschijnlijk het money-shot van heel de film is. Qua stijl kan je de film best omschrijven als een survival horror met een hele kleine dosis aan torture porn, een soort Hostel meets Train.
 
Captifs
 
In de rol van kynofobische (fobie voor honden) Carole zien we de Franse actrice Zoé Félix uit de komedie Bienvenue chez les Ch'tis. Mathias, het oudste personage van het groepje, wordt gespeeld door veteraan Eric Savin, die ondermeer te zien was in À la folie... pas du tout, Ne le dis à personne (Tell No One) en Mirage. Arié Elmaleh (Persepolis, Molière) geeft gestalte aan Samir, de verdere cast is aangevuld met enkele Slavische acteurs.
 
Misschien dat het duo Alexandre Bustillo en Julien Maury, bekend van het fantastische "À l'intérieur", met hun "Livide" nog eens terug een echte topper van Franse bodem afleveren. De stills die we te zien kregen, zagen er in ieder geval al veelbelovend uit. Vive La France.

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...