The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 01/04/2012

Absentia (2011)

Absentia (2011)

Mike Flanagan
Katie Parker, Courtney Bell, Dave Levine, Morgan Peter Brown, Justin Gordon, James Flanagan, Scott Graham, Doug Jones, Ian Gregory, Connie Ventress, Elisabeth Adwin, Erin...
Zie meer details
Het Frog Bros team speurt altijd naar de bijzondere films die helaas ietwat onder de radar blijven in België. De ideale bron hiervoor zijn de verschillende diverse filmfestivals over heel de wereld, elk met hun eigen line-up. 
Absentia konden we reeds op diverse affiches terugvinden en mocht al menige prijs ontvangen. Is het niet de jury die de prent in de bloemetjes zet, dan wordt hij door het publiek gelauwerd. Een hype lijkt geboren en toch…toch kan deze in België niet bekeken worden. De film kreeg gelukkig wel een plaatsje op het Imagine Amsterdams Filmfestival. Maar de nieuwsgierigheid bekroop me te fel en ik kon dan ook niet wachten om de DVD zo snel mogelijk te importeren. 
 
Het verhaal:
Tricia’s echtgenoot, Daniel, is al meer dan 7 jaar spoorloos verdwenen. Ook al is ze op dit ogenblik hoogzwanger, toch is haar leven meer dan ooit een puinhoop. Een man of actieve relatie is er niet meteen in haar leven. Rekeningen en andere paperassen stapelen zich op en bezorgen haar de nodige kopzorgen. Haar jongere zus Callie probeert Tricia de helpende hand te reiken en ervoor te zorgen dat haar zus enige stabiliteit in haar leven krijgt. Iets wat ze zeker en vast goed kan gebruiken want helaas heeft ze een verleden als junkie. De hulp van Callie komt net op het juiste ogenblik. Tricia raakt van tijd tot tijd overmand door paniekaanvallen en hallucinaties. Ze ziet haar vermiste echtgenoot steeds meer en meer opduiken, steeds bozer en agressiever. Wanneer Tricia besluit haar leven terug in handen te nemen en op date te gaan met de vader van haar ongeboren kind, krijgt ze de schok van haar leven te verwerken. Tijdens haar date ziet ze Daniel in het midden van de straat staan, en neen, dit keer is het geen hallucinatie.
 

 
Absentia is een echte independent genrefilm die je niet zomaar in één specifiek hokje plaatsen kan. Het is geen horrorprent tout court, eerder een beklijvend drama met bovennatuurlijke en griezelaspecten. Aan de basis ligt een ijzersterk verhaal dat bovendien alle recht wordt aangedaan door Katie Parker in de rol van Callie en Courtney Bell als de door visoenen geplaagde Tricia. Als beide dames het scherm vullen ontstaat er een zekere magie waar iedere filmmaker van droomt. Ze hebben dan ook geen enkel probleem met het zwarte thema dat de film draagt, het verliezen van een dierbare, authenticiteit en kracht bij te zetten.
Spanning wordt hier gehanteerd door de less is more aanpak. Het lijkt het motto te zijn van regisseur Mike Flanagan en cameraman van dienst, Rustin Cerveny. Het was een doelbewust keuze om niet te gaan werken met CGI of rubber pak en maakte mij persoonlijk erg gelukkig. Ze vertrouwen bijna volledig op camera en geluid om de spanning en sfeer op te drijven. Bombastische en groteske schrikmomenten ga je hier dan ook niet tegenkomen, maar het kruipt des te meer onder de huid.
 
Flanagan is duidelijk een man met een visie en heeft geen schrik om ze kost wat kost door te voeren. Absentia is dan ook geen doorsnee genrefilm geworden en is best gewaagd te noemen. Maar laat dat je zeker niet ontmoedigen. Laat het dramatisch aspect je meevoeren en huiver bij de bovennatuurlijk thema's die doen denken aan het betere werk van King en Lovecraft. Zet je geest absoluut open voor deze duistere mengelmoes, want 90 minuten later ben je getuige van een independent meesterwerkje. Eentje dat niet makkelijk los laat...

Plaats uw reactie

Darko op 03/04/2012
Je had me nieuwsgierig gemaakt en daar ben ik blij om want Absentia is idd een meesterwerkje! Sfeervol, mysterieus en spannend!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...